Vlada RS je na 105. redni seji določila besedilo predloga Zakona o spremembi Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni šoli in ga posreduje Državnemu zboru Republike Slovenije s predlogom za sprejetje po skrajšanem postopku.

S predlaganim Zakonom o spremembi Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni šoli se podaljšuje postopno uvajanje drugega tujega jezika v 7. razredu osnovne šole za dve šolski leti ter se pred začetkom obvezne uvedbe v šolskem letu 2013/14 tako omogoči pripraviti celovito sistemsko rešitev v zvezi z umeščanjem tujega jezika v predmetnik osnovne šole in s tem povezane tedenske obveznosti učencev po obveznem programu. Drugi tuji jezik, katerega postopno uvajanje se podaljšuje za dve šolski leti, je že v sistemu in se izvaja v skladu s 47. členom prehodnih in končnih določb novele zakona o osnovni šoli  iz leta 2007. Uvajanje prvega tujega jezika v prvo vzgojno-izobraževalno obdobje se preizkuša v okviru projekta.  Oboje je zaradi vertikalne povezanosti potrebno uskladiti tako s tedensko obveznostjo učencev po obveznem programu osnovne šole kot s predmetnikom, to pa pomeni predhodno uskladitev z Nacionalno strokovno skupino za pripravo Bele knjige o vzgoji in izobraževanju v Republiki Sloveniji, ki bo svoje predloge predstavila v marcu 2011.

Skrajšani postopek je potreben zaradi rokov, ki so povezani z objavo Javnega razpisa za vključitev osnovnih šol  Republike Slovenije v postopno uvajanje drugega tujega jezika v osnovni šoli  v šolskem letu 2011/2012. Razpis mora biti objavljen najkasneje meseca aprila 2011 za šolsko leto 2011/2012, po predhodni objavi Pravilnika o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o postopnem uvajanju drugega tujega jezika v osnovni šoli, ki je  pravna podlaga za objavo javnega razpisa.

Vir: Vlada RS, 28. 10. 2010

Dodatek: Med drugim je na seji vlada sprejela tudi predlog Zakona o prostovoljstvu.

(Skupno 15 obiskov, 1 današnjih obiskov)