Digitalna tehnologija se je že popolnoma zasidrala v našo družbo. Različne naprave, kot so računalniki, tablice in telefoni, so del vsakdanjega življenja v skoraj vsaki družini. Njihov vpliv na vsakdanje življenje je velik. Kljub mnogim prednostim, ki jih digitalna tehnologija nudi, pa ima tudi številne negativne učinke na naše vedenje. Raziskava je pokazala, da pretirana uporaba mobilnih telefonov in tablice s strani staršev negativno vpliva na vedenje otrok.

Na Univerzi Illinois so v sodelovanju z Medicinsko fakulteto Univerze v Michiganu izvedli raziskavo med 170 družinami, v kateri so preučevali vpliv digitalne tehnologije na odnos med starši in otroki. Ker določeni vidiki še niso bili raziskani, so se odločili, da se posvetijo povezavi med pretirano uporabo digitalne tehnologije na strani staršev in vedenjem otroka. S to raziskavo so pokazali, da digitalna tehnologija nima negativnega vpliva samo na družinske in prijateljske odnose, ampak tudi na otrokovo vedenje.

Rezultati so pokazali, da je pretirana uporaba tehnologije na strani staršev močno povezana z vedenjskimi težavami otrok. Kar 40 % mam in 32 % očetov je izjavilo, da so že uporabili digitalno tehnologijo na problematičen način (pretirana uporaba, uporaba, pri kateri pride do motenj pozornosti, kjer se krhajo medsebojni odnosi…). Ti starši, ki so več časa preživeli na telefonih in drugih napravah, so imeli s svojimi otroki slabši odnos od tistih, ki digitalne tehnologije ne uporabljajo ali pa je ne uporabljajo v taki meri. Otroci staršev, ki bolj pogosto uporabljajo tehnologijo, se vedejo slabše: odzivajo se na jezen način, se zapirajo vase, ali pa se vedejo napadalneje. Vse to je posledica pomanjkanja pozornosti.

Ta raziskava je še ena v vrsti mnogih, ki dokazujejo, da pretirana uporaba tehnologije lahko uničuje medsebojne odnose. Staršem svetujemo, da vzpostavite model pravega obnašanja za svoje otroke z določanjem časa, ko se boste popolnoma predali družini in se ne boste pustili motiti s strani tehnologije. Ob družinskih aktivnostih, npr. ob obrokih, bodite brez mobilnih telefonov. Pomembno je, da določimo čas v dnevu, ko imajo otroci našo nedeljeno pozornost. Naj otroci vedo, da se boste med kosilom posvečali samo njim, zato odložite napravo. Če čutite potrebo, da bi preverili e-pošto, to storite pred ali po obroku.

(Skupno 39 obiskov, 1 današnjih obiskov)