Da bi okrepili zavedanje o tem, kako pomemben je dialog med raziskovalci, znanstveniki in odločevalci, se v Državnem zboru RS 11. in 12. oktobra odvija dogodek Znanost sreča parlament. Skupaj ga pripravljajo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Državni zbor RS in Skupno raziskovalno središče Evropske komisije (Joint Research Centre). Umeščen je v okvir obeleževanja 25. obletnice državnega zbora in je obenem tudi uvodni dogodek Meseca znanosti.

“Dogodek Znanost sreča parlament je lepa uvertura v obeleževanje 25. letnice obstoja samostojnega slovenskega državnega zbora. Ob tej slovesni priložnosti me posebej veseli, da je z nami tudi Skupno raziskovalno središče Evropske komisije. Oni so bili v okviru Evropske komisije prvi, ki so začeli formalno sodelovati s Slovenijo, še preden je postala polnopravna članica Evropske unije,” je uvodoma dejala ministrica dr. Maja Makovec Brenčič.

Namen dogodka Znanost sreča parlament ni bil govoriti zgolj o znanosti, temveč predvsem o razvoju družbe, kdo smo, kaj želimo biti, kaj želimo doprinesti k njenemu razvoju, je poudarila. Znanost namreč ustvarja evropsko in svetovno kakovost življenja in išče rešitve za človeštvo.

Spomnila je, kako pomembno je vlaganje sredstev v znanost in raziskovanje. “Vsak evro v znanost je naložba za dobrobit družbe. Naložba za danes in za prihodnost. Na znanstvenem področju smo si zadali doseči barcelonski cilj, to je 3 odstotke BDP vlaganj v raziskave in razvoj do leta 2020. Sedaj za njim še zaostajamo. Spodbudno pa je, da se trend obrača navzgor. Že v prihodnjem proračunskem letu bodo finančna sredstva za znanost in raziskave bistveno večja. Upam, da bosta vlada in parlament razumela, zakaj je to potrebno,” je poudarila ministrica dr. Makovec Brenčič.

Sicer pa bodo udeleženci na dogodku osvetlili dve aktualni temi, povezani z znanostjo in gospodarstvom ter družbo kot celoto: kakšni so učinki vlaganj v raziskave in razvoj na gospodarstvo in širšo družbo ter katere spremembe potrebujemo, da bi v prihodnje na podlagi učinka raziskav in inovacij dosegali višjo rast. Seznanili se bodo s poročilom, ki ga je pripravila Evropska komisija. Z njim želi spodbuditi širše zavedanje pomena vlaganj v raziskave in razvoj ter hkrati pokazati, kako doseči njihovo največjo učinkovitost za družbo in posameznika. Da bi to dosegli, je nujno potrebna integracija resornih nacionalnih politik.

Evropski parlament že več let aktivno promovira dialog med raziskovalci, znanstveniki in člani Evropskega parlamenta. Iniciativa predstavlja pomemben instrument v procesu integracije politik. Od tod tudi iniciativa “Znanost sreča parlament,” v Evropskem parlamentu eden ključnih dogodkov, ki ga že uspešno prirejajo v nekaterih evropskih nacionalnih parlamentih. Tokrat prvič pobudi sledi tudi Slovenija.

Vir: MIZŠ, 11. 10. 2017

(Skupno 18 obiskov, 1 današnjih obiskov)