8. junija praznujemo Trubarjev dan oz. dan Primoža Trubarja. Ta dan je slovenski državni praznik od leta 2010, ni pa dela prost dan. Pobudo zanj je dal tržaški pisatelj Boris Pahor.

Dan je namenjen spominu na Primoža Trubarja, začetnika slovenske književnosti, utemeljitelja slovenščine kot knjižnega jezika, osrednje osebnosti slovenskega protestantizma, in razmisleku o njegovi vlogi pri postavljanju temeljev za oblikovanje slovenskega naroda. Dal nam je prvo tiskano knjigo v svojem jeziku (Katekizem, izšel je leta 1550) in nas v njej prvič v zgodovini poimenoval Slovenci.

Slovenska knjižna produkcija po letu 2009 upada

Po podatkih Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) se je izdajanje tiskanih knjig in brošur po letu 2009 zmanjševalo: po začasnih podatkih NUK-a je v letu 2016 izšlo 4.930 naslovov del, kar je skoraj 30 % manj kot pred 7 leti; takrat je izšlo največ naslovov knjig doslej, in sicer 6.953.

Podatke o naslovih knjig in brošur, izdane v zadnjih sedmih letih, smo ob tej priložnosti analizirali z vidika univerzalne decimalne klasifikacije (UDK), tj. razvrščene po vsebini knjig in brošur v 10 glavnih skupin (od 0 do 9). V letu 2016 je bilo največ izdanih naslovov knjig in brošur uvrščenih v skupino slovenska književnost: 13,2 % (približno enako velja tudi za prejšnja leta). Preostale vsebinske skupine so si po številu izdanih naslovov sledile takole: slikanice in stripi, angleška književnost, medicina, matematika in naravoslovne vede, vzgoja in izobraževanje ter šolstvo, filozofija in psihologija, filologija in jezikoslovje ter jeziki, verstvo in teologije, arheologija in zgodovina itd.

Celotna književnost, tj. književnost različnih nacionalnosti, je v vsem tem obdobju zavzemala od nekaj več kot 22 % (v 2010) do nekaj več kot 27 % naslovov izdanih knjig in brošur (v 2016): v vseh teh letih so bili naslovi knjig in brošur, uvrščeni v skupino slovenska književnost, približno polovica vseh naslovov v skupini književnost, sledile so ji po številu izdanih naslovov angleška književnost in še 13 književnosti posameznih drugih jezikov.

Več si lahko preberete na spletišču Statističnega urada (1.6.2017).

(Skupno 13 obiskov, 1 današnjih obiskov)