Novela zakona o visokem šolstvu, ki je bila v sprejeta, dne 17.11.2016, na seji državnega zbora, prinaša stabilnost financiranja visokega šolstva, njegovo odprtost v mednarodno okolje, povečuje fleksibilnost študijskih programov in zagotavlja večjo avtonomijo visokošolskih zavodov. Potem ko so zagotovili več sredstev v proračunu za visoko šolstvo, kakor tudi za znanost, so se z novelo osredotočili na kakovost in odličnost, tudi skozi nov način financiranja in institucionalno akreditacijo.

Novela prinaša visokošolskim zavodom še več odgovornosti pri doseganju njihovih razvojnih ciljev, podpira izobraževanje pri povezovanju z gospodarstvom in daje možnost financiranja doktorskega študija. Za študentke in študente so zagotovljeni redni sistematski pregledi, ureditev študentskega statusa v tekočem študijskem letu in tudi njihova vključenost, kakor tudi drugih delavcev, v delovanje visokošolskih zavodov.

V kratkem bo oblikovana delovna skupina, sestavljena iz različnih strokovnih javnosti, katere cilj bo doseči konsenz o načinu odpiranja slovenskega visokošolskega prostora tudi v kontekstu jezika.

Spomniti še velja, da so že v pripravi tudi izhodišča sistemskih zakonov, tako za visokošolsko kot znanstveno-raziskovalno področje, v katerih bodo opredelili javno službo, njen način izvajanja in financiranja ter tudi enovito uredili neločljivo povezani področji visokega šolstva in znanosti.

Vir: MIZŠ, 18. 11. 2016

 

(Skupno 17 obiskov, 1 današnjih obiskov)