Danes so na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport podpisali dogovor o sodelovanju v akciji Dijaki dijakom za varno mobilnost v srednjih šolah. Akcijo so pripravili skupaj z Zavodom RS za šolstvo, ki je nosilec projekta.

Z akcijo Dijaki dijakom za varno mobilnost želijo, da bi pomen varne mobilnosti uzavestilo čim večje število dijakov. Ministrica dr. Maja Makovec Brenčič je ob podpisu med drugim poudarila, da ministrstvo na področju osnovnega šolstva skupaj s partnerji že izvaja veliko aktivnosti na področju varne mobilnosti. S kar nekaj izzivi pa se soočamo pri srednješolski ciljni skupini. »Gre za mlade, ki se osamosvajajo in polnoletno vstopajo na ceste kot vozniki,« je dejala ministrica. Zato smo se tudi odločili za ta projekt, ki je namenjen prav njim. »Za ta projekt smo se odločili, ker želimo, da mladi učinkovito nagovarjajo mlade o pomenu varne mobilnosti v jeziku, ki je njim najbolj razumljiv.«

Ministrica je ob tem še poudarila, da smo na ministrstvu pripravili Strategijo kulture vedenja in vzgoja za varno mobilnost otrok in mladostnikov v sistemu vzgoje in izobraževanja do leta 2020, s katero želimo krepiti kulturo vedenja v prometu, zdrav način življenja ter odnos do sebe in okolja.

V okviru projekta se na srednjih šolah načrtuje ustanovitev kluba Dijaki za varno mobilnost. V klubu bodo dijaki opravljali različne preventivne aktivnosti s ciljem razvijanja kompetence varne mobilnosti, predstavljali bodo svoje dosežke na področju varne mobilnosti in se medsebojno povezovali z namenom širjenja znanja in izkušenj. Aktivnosti bodo izvajali in koordinirali različni potencialni partnerji. Dijaki se bodo v aktivnosti vključevali in delovali tudi s pomočjo družabnih omrežij. Na šoli bo aktivnosti usmerjal učitelj koordinator.

Partnerji pri projektu so: Javna agencija RS za varnost prometa, policija, Ministrstvo za infrastrukturo, nevladne organizacije in društva (Rdeči križ Slovenije, Zavod Varna pot, Zavod Vozim, ZŠAM, Avto moto zveza Slovenije, centri varne vožnje, Zveza šoferjev amaterjev Slovenije), Organizacija NERVteh.

Vir: MIZŠ, 22. 11. 2017

(Skupno 19 obiskov, 1 današnjih obiskov)