Prvi evropski teden e-veščin bo potekal od 1. do 5. marca 2010. Gre za kampanjo Evropske komisije in je namenjen povečanju zavedanja o pomenu e-veščin, ki so temeljne za razvoj inovacij, produktivnosti in zaposljivosti. Znanje, veščine in sposobnosti so osrednji kapital, e-veščine pa ključne v okviru vseživljenjskega učenja. Prehod v informacijsko družbo vnaša v sodobni svet in življenje posameznika korenite spremembe in sicer pri načinu dela, pri pridobivanju usposobljenosti in izobrazbe ter zaposlovanju. Informacijska pismenost je  na različnih ravneh predpogoj za vključevanje in sodelovanje v informacijski družbi in za zmanjševanje digitalnega razkoraka.

Uradna otvoritev evropskega tedna e-veščin bo 2. marca 2010 s konferenco ‘The European e-skills Week’ v Hannovru. Zaključni dogodek pa bo v Bruslju, 5. marca 2010. Slovenija se z dogodkom ‘Dan informacijske pismenosti’, ki ga 3. marca 2010 pripravlja Ekonomsko poslovna fakulteta v Mariboru, pridružuje aktivnostim, ki v okviru kampanje potekajo v več kot petintridesetih državah po vsej Evropi. Temeljno sporočilo kampanje je pomembnost prispevka informacijsko komunikacijskih tehnologij h gospodarski rasti in ustvarjanju novih delovnih mest. Skladno s tem je kampanja namenjena informiranju študentov, mladih strokovnjakov ter majhnih in srednje velikih podjetij o širokih možnostih zaposlovanja, povezanega z informacijsko in komunikacijsko tehnologijo.

Slovenija si v okviru razvoja informacijske družbe prizadeva za izpolnjevanje politik in sistemov, ki spodbujajo razvoj e-veščin in vseživljenjsko učenje. Ta usmeritev je podlaga številnim projektom; še zlasti je Slovenija aktivna pri vključevanju starejših prebivalcev in ljudi s posebnimi potrebami, kjer se že izvajajo in se bodo tudi v bodoče programi za računalniško opismenjevanje. Tudi strateška usmeritev MVZT je spodbujanje razvoja informacijske družbe, spodbujanje razvoja čim širše uporabe elektronskih storitev in izrabe prednosti, ki jih informacijska družba omogoča. Med tovrstne cilje se uvršča tudi e-gradivo, namenjeno odpravljanju digitalnega razkoraka in povečanju usposobljenosti potencialnih uporabnikov storitev informacijske družbe.

Vir>> Novica MVZT

(Skupno 17 obiskov, 1 današnjih obiskov)