V mesecu marcu se je zaključil prvi redni poziv EuroHPC JU (angleško The European High Performance Computing Joint Undertaking), na katerem je bilo na petih delujočih sistemih HPC ponujenih prek 660 milijonov računskih jeder-ur. Na razpis se je prijavilo 19 projektov raziskovalcev iz Evrope, od tega sedem za izvedbo na superračunalniku HPC Vega.

Pri prvem regularnem pozivu EuroHPC JU decembra lani je bilo največ prijav, kar osem, vloženih za izvedbo na finskem sistemu LUMI-C, ki velja za prvi delujoči sistem EuroHPC pred eksaravnjo (eksa je 10 na potenco 18). Zaradi izčrpanja virov sta bila dva projekta s tega sistema prestavljena na najmanjši sistem Discoverer na petaravni iz Bolgarije, ki sicer pri tem pozivu ni prejel nobene vloge. Tri vloge so bil poslane za superračunalnik Meluxina iz Luksemburga, odobreni pa sta bili dve. Za češki superračunalnik EuroHPC Karolina je bila odobrena ena vloga, ki je bila tudi edina, prijavljena za ta sistem. Za HPC Vego je bilo prijavljenih sedem projektov. Znanstveno-strokovna komisija je kot dovolj dobro ocenila znanstveno odličnost štirih projektov, preostali trije projekti pa so pridobili razvojni dostop do HPC Vege (ta predvideva manj računskih virov) na način, da se jim razvojni projekti omogočijo brez ponovne prijave ali pa da se obstoječi razvojni projekti podaljšajo in se povečajo računski viri.

Po mnenju izvršnega direktorja EuroHPC JU, gospoda Evangelosa Florosa, je HPC Vega trenutno eden najbolj priljubljenih sistemov EuroHPC JU, predvsem zaradi visokokakovostne storitve, ki jo zagotavlja, in dejstva, da je bil to prvi sistem, sofinanciran s strani EuroHPC JU, ki je postal operativen in dostopen v odprtem dostopu za evropske uporabnike.

Vir in več informacij: Direktorat za znanost, 22. 4. 2022

(Skupno 17 obiskov, 1 današnjih obiskov)