Slovenska znanstvena fundacija je v četrtek, 12. decembra 2013, v ljubljanskem Koloseju organizirala zaključno prireditev komuniciranja znanosti v letu 2013. Na prireditvi so med drugim nastopili najboljši slovenski in češki izvajalci poskusov iz naravoslovja.

Častni pokrovitelj dogodka je bil minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo, ki je na prireditvi podelil častno listino nosilcu naslova »Komunikator znanosti za leto 2013« prof dr. Gorazdu Planinšiču (Fakulteta za matematiko in fiziko ter Pedagoška fakulteta, Univerza v Ljubljani).

Minister je povedal, da slovenska znanost producira dobre rezultate, glede na delež vloženih sredstev. Vlaganje v znanost je najboljša naložba, vendar je vprašanje ali znamo znanstvene dosežke tudi skomunicirati in komercializirati. Kot je dejal minister, se znanstveni dosežki ne hvalijo sami zase in zaradi kompleksne narave pogosto ne prodrejo v širše medije. Ključno je namreč, da sporočilo o nečem dobrem prodre do ljudi in da se lahko naslednje generacije navdušijo za znanost.

Minister je poudaril, da prof. dr. Planinšič združuje odličnost v znanosti na eni strani in uspešnost v komuniciranju na drugi. Dr. Planinšič je prejel nagrado za prispevek na področju izobraževalne fizike, za razvoj novih pristopov pri razlaganju in učenju o fiziki in naravoslovju ter za učinkovito komuniciranje znanosti s predstavniki različnih javnosti slovenske in mednarodne skupnosti.

Ob koncu je minister dr. Pikalo še dejal, da so projekti kot je Hiša eksperimentov in trud za komuniciranje znanstvenih dosežkov izjemnega pomena, saj je to eden od načinov kako znanost približati ljudem in s tem prispevati k boljšemu življenju vseh ljudi, kar je cilj družbenega delovanja.

Vir: MIZŠ, 12. 12. 2013

(Skupno 44 obiskov, 1 današnjih obiskov)