5. oktobra se je zaključil tretji prijavni rok za vpis na dodiplomski študij. Izbirni postopki so bili opravljeni do 8. oktobra, vsak kandidat pa je bil z rezultatom tudi pisno seznanjen.

Letos se je postopek prijave za vpis nekoliko razlikoval glede na preteklo leto. Novost glede tretjega prijavnega roka je bila vsebovana že v Razpisu za vpis za študijsko leto 2010/2011, ki je izšel 1. februarja letos ter je skladen s Pravilnikom o razpisu za vpis in izvedbi vpisa v visokem šolstvu (Uradni list RS, št. 7/10). V tretjem prijavnem roku so se na še prosta vpisna mesta torej lahko prijavili samo tisti kandidati, ki so oddali prvo ali drugo prijavo in se v izbirnem postopku niso uvrstili v nobenega od v prijavi naštetih študijskih programov. Povod za spremembo pravilnika glede na preteklo študijsko leto je bil predvsem v racionalnejšem ravnanju s proračunskimi sredstvi, saj so se nekateri kandidati vpisali v zadnjem trenutku zgolj zaradi statusa študenta. Izbira študija naj bi bil zavesten in premišljen proces vsakega posameznika.

Visokošolske prijavno-informacijske službe so poskrbele za usposabljanje kadrov predvsem v izogib napakam pri vpisnih postopkih. Ministrstvo je na svoji spletni strani pod aktualnimi novicami ob začetku vpisa v 1. letnik 26. julija in ob začetku drugega prijavnega roka 22. avgusta v sporočilih za javnost opozorilo tudi na spremembo prijavnih postopkov v tretjem prijavnem roku. Kandidati so se morali na javne visokošolske zavode in na koncesioniran študij na zasebnih visokošolskih zavodih prijavljati skladno z razpisom ter pravilnikom. Določbe pravilnika kot tudi razpisa so torej dolžni upoštevati vsi deležniki vpisnih postopkov, tako kandidati kot tudi prijavne službe ter visokošolski zavodi.

Vir: MVZT, 12. 10. 2010

(Skupno 18 obiskov, 1 današnjih obiskov)