Vlada je 11. marca pričela referendumsko kampanjo za Zakon o malem delu. Ob tem so v vladnem tiskovnem središču na novinarski konferenci nastopili ministri za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič, za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik in za gospodarstvo Darja Radić ter državna sekretarka za šolstvo in šport Alenka Kovšca. Predstavili so prednosti, ki jih Zakon o malem delu prinaša dijakom, študentom, brezposelnim in upokojencem.

Zakon sredstva za štipendije povečuje s 3 na 5 % dajatve na delo. Skladno z medgeneracijsko solidarnostjo bodo sredstva za štipendije prispevali vsi tisti dijaki, študenti, brezposelni in upokojenci, ki bodo opravljali malo delo, je poudaril minister Svetlik. Izpostavil je tudi, da zakon prinaša več socialnih pravic delavcem, ki opravljajo začasna in priložnostna dela, saj bo malo delo štelo v pokojninsko dobo, delovne izkušnje bodo uradno priznane, določena bo tudi minimalna urna postavka, obenem pa zakon zagotavlja tudi izplačilo za opravljeno delo. Delodajalci bodo zaradi omejitev obsega malega dela prisiljeni pretežni del trenutnega študentskega dela preoblikovati v redne zaposlitve in sicer z uvedbo urnih kvot glede na število zaposlenih. Z malim delom bodo svoj socialni položaj lahko izboljšali tudi upokojenci, saj bodo lahko z malim delom letno zaslužili dodatnih 6000 evrov bruto.

Da je Zakon o malem delu sprememba na bolje je ocenila tudi ministrica za gospodarstvo Darja Radić. Visokošolski minister Gregor Golobič pa je poudaril, da izvajanje Zakona o malem delu prispeva k uresničevanju ključnih načel Nacionalnega programa visokega šolstva 2011-2020. To so: odgovornost, kakovost in dostopnost. Dostopnost do študija, ki je po ministrovih besedah v Sloveniji že tradicionalna vrednota, z Zakonom o delu ne bo nič manjša, saj Zakon o štipendiranju, ki je bil ravnokar sprejet, zagotavlja več in višje štipendije. Izvajanje Zakona o malem delu bo pripomoglo k povečevanju učinkovitosti študija, je dodal. »Razumna omejitev obsega dela za študente pomeni več časa za študij, dovolj časa za poglobljen študij ter posledično večja pričakovanja študentov do profesorjev in fakultet, kar zanesljivo prispeva h kakovosti.« Poudaril je, da bo že v letu 2012 urejena vpisna evidenca. To je ključno za preprečevanje zlorab glede statusnih pravic. Projekt eVŠ je namreč MVZT pričel izvajati. Prispeval bo k preglednosti in s tem k preprečevanju fiktivnih vpisov.

Zakon o malem delu torej prinaša na različnih področjih vrsto razlogov za spremembo na bolje.

Viri: MVZT, 11. 3. 2011, spletna stran Malo delo
MDDSZ: Pojasnilo glede podatkov o brezposelnosti mladih in zgibanke o malem delu

(Skupno 23 obiskov, 1 današnjih obiskov)