Kot poroča MMC RTV SLO je vlada za zagotavljanje vzdržnosti javnih financ s sprejetim rebalansom proračuna zmanjšala tudi obseg sredstev Ministrstva za šolstvo, ki tako izgublja 2,9 milijona evrov za predšolsko vzgojo, za pet milijonov evrov bo manj tudi investicij v osnovnem šolstvu. Sofinanciranje vrtcev se bo tako s prvotnih 3,3 milijona evrov zmanjšalo na vsega 477.721 evrov. Sredstva za sofinanciranje občinskih investicij v osnovne šole pa se bodo s predvidenih enajst milijonov skrčila na šest milijonov evrov.

Zaradi  rebalansa bodo trpeli projekti zagotavljanja opreme in učne tehnologije. Šolam in zavodom tudi niso bila dodeljena sredstva za manjša vzdrževalna dela in nakup opreme. 

Zamika se začetek obnove objekta Centra šolskih in obšolskih dejavnosti v Bohinju, pod vprašaj je postavljeno izvajanje gradbenih del na projektih izgradnje telovadnice pri I. gimnaziji v Celju, investicij v Šolski center Nova Gorica in Šolski center Ravne na Koroškem, zaustavila se je dinamika obnove Srednje ekonomske šole v Ljubljani, športne dvorane pri Srednji šoli v Domžalah, Šolskega centra v Slovenj Gradcu in Gimnazije Šentvid v Ljubljani.

Predlog rebalansa državnega proračuna za 2011 mora potrditi še državni zbor. Predlog predvideva 360 milijonov evrov manj odhodkov kot veljavni proračun, in sicer odhodke v višini 9,65 milijarde evrov, kar pa je še vedno za štiri odstotke več kot lani. Prihodki proračuna naj bi znašali 7,95 milijarde evrov, kar je skoraj 400 milijonov manj, kot je bilo predvideno v veljavnem proračunu.

Vir: MMC RTV SLO, 7. 8. 2011

(Skupno 23 obiskov, 1 današnjih obiskov)