Četudi velja splošno prepričanje, da na spletu praktično nimamo nadzora nad svojo zasebnostjo, temu ni popolnoma tako. Drži sicer, da na zbiranje nekaterih informacij nimamo vpliva, a v veliki meri lahko sami odločimo, kaj želimo deliti in s kom. Prav tako se lahko vsaj delno obranimo pred vdiranjem v račune in krajo identitete.

Prvo, kar lahko storite za svojo zasebnost so močna in varna gesla – takšna, ki si jih boste zlahka zapomnili, a jih bodo drugi stežka ugotovili. Geslo naj bo dolgo, a hkrati praktično – ustvarite si ga lahko po principu fraze, ki si jo boste zapomnili. Denimo: Susan Smith sem spoznal v New Yorku leta 1995. Pri tem prve črke in številke uporabite za geslo ter jih ločite s poljubnimi simboli. Frazo oz. novo geslo lahko večkrat različno prilagodite (z velikimi/malimi začetnicami, simboli, številkami) za posamezne strani, da se izognete rabi popolnoma enakega gesla na različnih spletnih mestih.


Zasebnost pri Googlu

Poleg dobrega gesla, je bistveno tudi, da si za posamezne strani prilagodite nastavitve zasebnosti. Pri Googlu to storite z obiskom mesta myaccount.google.com, kjer lahko izberete nastavitve za večino Googlovih storitev, med drugim lahko preverite tudi, katere strani in aplikacije imajo dostop do vaših Google podatkov in slednje tudi spremenite. Na voljo imate tudi t.i. dvostopenjsko verifikacijo, ki vam omogoča, da ob vpisu z novo napravo, le-tega potrdite s kodo, ki jo prejmete na vaš mobilni telefon. To funkcijo ima že kar nekaj strani, tudi Facebook, in znatno pripomore pri preprečevanju vdiranja v osebne račune.

Hkrati vam Googlove nastavitve omogočajo, da preverite in uredite osebne informacije, kot so vaše delovno mesto in izobrazba, ki so vidne tudi drugim. Priporočljivo je, da ste z deljenjem tovrstnih informacij previdni, da bi se izognili kraji identitete.


Varni na Facebooku

Na tem družbenem omrežju nastavitve zasebnosti urejate s klikom ikone v obliki ključavnice v desnem zgornjem kotu. Facebook vam omogoča, da preverite in se sami odločite, kdo lahko vidi vaše objave, katere aplikacije lahko objavljajo na vašem profilu in kdo jih lahko vidi, pa tudi kdo lahko vidi druge informacije, ki ste jih objavili (denimo rojstni dan, e-poštni naslov in telefonska številka). Četudi se nas večina ne brani virtualnih rojstnodnevnih čestitk, pa je priporočljivo, da ne objavite datuma rojstva, da bi se izognili kraji identitete. Prav tako ima Facebook možnost »blokiranja«, ki jo lahko uporabite v primeru nadlegovanja, saj blokirana oseba nima nikakršnega dostopa več do vašega profila. Facebookov »dnevnik aktivnosti« (Activity Log) pa omogoča pregled vseh vaših aktivnosti na tem družbenem omrežju, hkrati pa v dnevniku lahko slednje zbrišete oz. spremenite, komu naj bo aktivnost vidna. Tudi splošne nastavitve zasebnosti je smiselno pregledati – kot denimo, kdo vas lako kontaktira ali doda za prijatelja ter kdo vas lahko najde na Facebooku in prek drugih iskalnikov.

Vir: Safe, 15. 6. 2016

(Skupno 9 obiskov, 1 današnjih obiskov)