Zaradi povečanega interesa v zvezi z vprašanjem zasebnosti otrok na spletu in družabnih omrežjih, smo se pri Varuhu človekovih pravic RS (Varuh) odločili za objavo stališča.

Varuh je v vseh letih prejel le nekaj pobud o zasebnosti otrok na spletu, konkretneje na družabnih omrežjih, posebej na Facebooku, interes za omenjeno temo pa so pokazali predvsem mediji. Pobud o e-zlorabah otrok nismo prejemali.

Otrok ima nedvomno pravico do varstva zasebnosti, kamor sodi tudi objavljanje njegovih fotografij na spletu, v medijih ali drugje v javnosti. Varstvo pravic je različno, ko gre za plod v materinem telesu ali pa za že rojenega otroka. Tudi kasneje se varstvo pravic otroka spreminja glede na njegovo odraščanje in s tem praviloma vedno večjo zrelost in zmožnost presoje posledic določenih ravnanj in odločitev. Starejši kot je otrok, večjo težo je treba dati njegovemu mnenju.

Varuh meni, da je pri objavi fotografij in osebnih podatkov otrok smiselno uporabiti maksimalno zadržanost in pustiti otroku, da se sam odloči za drugačen pristop, ko enkrat odraste.

Izpostavljanje otroka v javnosti ima za otroka gotovo posledice. Te so lahko negativne in tudi pozitivne, vseh pa ni niti mogoče napovedati, saj bodo odvisne tudi od konteksta v prihodnosti. Zato je izrednega pomena ozaveščanje o vseh možnih in že znanih posledicah. V izogib morebitnim negativnim posledicam pa je nujno, kot že rečeno, zavzeti zadržano držo pri objavi fotografij in drugih osebnih podatkov.


Vir in več na to temo si lahko preberete: Varuh človekovih pravic, 3. 10. 2016

(Skupno 19 obiskov, 1 današnjih obiskov)