V Jeruzalemu je od 20–23. junija 2011 potekalo četrto in zadnje zasedanje EUREKA pod okriljem izraelskega predsedovanja, ki sta se ga udeležila nacionalna projektna koordinatorka Petra Žagar in visoki predstavnik EUREKA dr. Aleš Mihelič, vodja Sektorja za tehnologijo, oba z Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.
Na četrtem zasedanju je bilo potrjenih 28 projektov, od teh le eden s slovenskim udeležencem, ki se je samofinanciral, saj so ministrstvu že v na prejšnjem zasedanju v Haifi zaradi izrednega interesa slovenskih podjetij pošla sredstva namenjena za EUREKO. Skupno je bilo v času izraelskega predsedovanja v celotni EUREKA potrjenih 127 projektov za razvoj novih inovativnih produktov, procesov in storitev, katerih povprečen čas trajanja je 28 mesecev, povprečna vrednost na projekt je 1,3 mio €, skupna vrednost vseh potrjenih projektov pa je 151 mio €. Več kot 50% udeleženih v projektih predstavljajo SME, sledijo velika podjetja, univerze in raziskovalni inštituti, kar je trend že nekaj let, enako kot prevladujoče tehnološko področje, ki je ICT, sledi predelovalna industrija ter področje energetike in okolja.
Slovenija je tekom izraelskega predsedovanja podprla skupno 22 projektov, kar jo uvršča na tretje mesto po uspešnosti, takoj za Izraelom in Nemčijo.
Več: MVZT, 22. 6. 2011

 

(Skupno 26 obiskov, 1 današnjih obiskov)