V četrtek, 19. marca 2015, bo med 11.30 in 16.30 v veliki dvorani Državnega zbora potekala generalna skupščina mednarodnega mladinskega parlamenta Alpske konvencije (Youth Parliament to the Alpine Convention – YPAC). Udeležence bo uvodoma nagovoril predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez.

 V projektu YPAC, ki promovira Alpsko konvencijo in njene cilje, sodelujejo dijaki in mentorji šol iz Slovenije, Avstrije, Nemčije, Švice, Liechtensteina, Italije in Francije. Prvo zasedanje YPAC je bilo leta 2006 v Innsbrucku, od tedaj pa se vsakič v drugi državi alpskega prostora enkrat letno odvije tedensko srečanje, na katerem udeleženci obravnavajo probleme okolja, ki so specifični za alpsko področje. 

Letošnje srečanje, katerega osrednja tema so »Ekosistemske storitve v času klimatskih sprememb«,  od 16. do 20. marca 2015  organizira Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik. Sledeč dinamiki pravega parlamenta delo poteka v štirih odborih, na katerih približno 90 udeležencev na dnevnih zasedanjih razpravlja o izbrani problematiki. Rezultat pogajanj in soočanj mnenj je nabor resolucij, ki jih člani odbora predstavijo na zaključnem parlamentarnem dogodku  – generalni skupščini.  Potrjene resolucije so zaključni dokumenti vsakoletnega srečanja, s katerimi mladi parlamentarci stopijo pred politične predstavnike in o njenih zaključkih seznanijo javnost.

Predstavniki YPAC bodo letošnje zaključne dokumente predsedniku Državnega zbora dr. Milanu Brglezu in predsedniku Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor Igorju Zorčiču predvidoma predstavili  26. marca 2015.  

Vir: Državni zbor, 18. 3. 2015

(Skupno 23 obiskov, 1 današnjih obiskov)