Na spletišču ministrstva za izobraževanje je z dne 16. 4. 2015 objavljeno sporočilo za javnost o tem, da je bilo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport 14. aprila 10. zasedanje mešane komisije med francoskim Komisariatom za atomsko energijo (CEA) in predstavniki ministrstva.

Francosko delegacijo je vodil direktor za mednarodno sodelovanje Komisariata za atomsko energijo, Daniel Iracane; slovensko pa mag. Tea Glažar, vodja Službe za mednarodno sodelovanje in evropske zadeve.

Na letošnjem zasedanju so sodelovali tudi predstavniki Ministrstva za infrastrukturo. Generalni direktor Direktorata za energijo Danijel Levičar je predstavil nacionalne prioritete na energetskem področju.

Mešana komisija, ki zaseda na podlagi Sporazuma o sodelovanju, je vzpostavila temelje za objavo prihodnjega skupnega razpisa v letu 2016 za bilateralne projekte med Slovenijo in Francijo (CEA).

Na letošnjem zasedanju je bilo izbranih 7 mednarodnih znanstvenoraziskovalnih projektov iz različnih področij (materiali, znanost o življenju, radiokemija itn.).

Slovenija ocenjuje dosedanje medsebojno sodelovanje na osnovi sporazuma kot izredno kvalitetno, saj sodelovanje s CEA omogoča slovenskim raziskovalcem stik s skupinami, ki v okviru CEA na najvišj ravni izvajajo projekte s področja jedrskih znanosti. Glavni sodelavci CEA-ja so Inštitut Jožef Stefan, Fakulteta za farmacijo in Biotehniška fakulteta.

Področja sodelovanja vključujejo jedrsko varnost, razvoj nove generacije jedrskih reaktorjev, ravnanje z izrabljenim gorivom in radioaktivnimi odpadki, izmenjavo informacij o jedrski energiji, izobraževanje in usposabljanje, nove tehnologije za energijo, fuzijo, informacijske tehnologije, tehnologije programske opreme in znanosti o življenju, zlasti radiobiologijo, radiotoksilogijo, nuklearno medicino.

Prihodnje zasedanje bo čez leto dni, poredvidoma v Franciji.

(Skupno 24 obiskov, 1 današnjih obiskov)