Počitnice so sestavni del uspešnega izvajanja pedagoškega procesa in imajo svoj pomen v bioritmičnih zmožnosti učenja. Zato sta pomembna tako njihova enakomerna porazdelitev znotraj enega šolskega leta kot tudi njihovo trajanje. Pravilnik o šolskem koledarju določa, da zimske počitnice trajajo en teden in so razporejene v dve časovni obdobji, izmenično po območjih statističnih regij. Prvo obdobje se začne tretji ponedeljek v februarju, drugo obdobje pa naslednji ponedeljek.

Učenci osnovnih šol z območja Jugovzhodne Slovenije (razen občin Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Kočevje, Osilnica in Kostel), Koroške, Podravske, Pomurske, Savinjske in Spodnjeposavske statističnih regije imajo zimske počitnice v prvem obdobju v tistem šolskem letu, ki se začne s sodo letnico (npr. 2018/19), kadar se šolsko leto začne z liho letnico, pa v drugem obdobju. To pomeni, da imajo otroci iz te regije počitnice prvi in z njimi začnejo v ponedeljek, 18. februarja 2019. Doma bo tako ostalo 81.101 osnovnošolcev in 33.954 dijakov.

Učenci in dijaki osnovnih šol z območja Gorenjske, Goriške, Notranjsko-kraške, Obalno-kraške, Osrednjeslovenske in Zasavskestatistične regije ter občin Jugovzhodne Slovenije: Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Kočevje, Osilnica in Kostel imajo zimske počitnice v prvem obdobju v tistem šolskem letu, ki se začne z liho letnico (npr. 2019/2020), kadar se šolsko leto začne s sodo letnico, pa v drugem obdobju. Zadnji teden v februarju bo tako na počitnicah 102.790 osnovnošolcev in 39.714 dijakov.

Vir: MIZŠ, 15. 2. 2019

(Skupno 102 obiskov, 1 današnjih obiskov)