Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je pripravilo predlog pravilnika o šolskem koledarju za osnovne šole, po katerem naj bi bile zimske počitnice spet v dveh delih izmenično po območjih statističnih regij. Najprej bodo imeli počitnice šolarji iz vzhodne statistične regije, nato še tisti z zahoda države. Prvo obdobje se začne tretji ponedeljek v februarju, drugo pa teden kasneje. Predlog spremembe pravilnika o šolskem koledarju za osnovne šole je sicer v medresorskem usklajevanju, pripombe pa je možno oddati do 30. maja.

Glede na predlagani pravilnik se bodo na zimske počitnice v šolskem letu 2012/13 tako najprej odpravili učenci osnovnih šol z območja statističnih regij Jugovzhodne Slovenije, Koroške, Podravske, Pomurske, Savinjske in Spodnjeposavske regije.

Teden pozneje pa bodo na zimske počitnice odšli še šolarji iz statističnih regij Gorenjske, Goriške, Notranjsko-Kraške, Obalno-Kraške, Osrednjeslovenske in Zasavske regije.

S spremembo pravilnikov o šolskih koledarjih so bile v šolskem letu 2010/11 prvič poenotene zimske počitnice za osnovne, srednje in glasbene šole in so se za vse začele tretji ponedeljek v februarju. Temu je botrovalo več argumentov. Proti različnim datumom počitnic so bile družine, katerih otroci so se šolali v različnih krajih oz. regijah, kar je onemogočalo skupno počitnikovanje. Do šolskega leta 2010/11 pa so enotedenske zimske počitnice potekale v zaporednih tednih za Ljubljano in Maribor ter za ostalo Slovenijo.

Podrobnejša navodila o novem šolskem koledarju mora minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport izdati do konca junija. Pravilnik pa se bo začel uporabljati 1. septembra, z novim šolskim letom.

Vir: SVIZ, 20. 5. 2012

(Skupno 12 obiskov, 1 današnjih obiskov)