V splošnem najstniki doživljajo spletno nasilje in zlorabe pri zmenkih, a veliko bolj dovzetne za to so pripadnice ženskega spola. Med takšne zlorabe spadajo prisila k »sextingu,« grozeča sporočila, preverjanje osebnih informacij brez dovoljenja in nadzor partnerja. Vse to lahko na najstnikih pusti močne posledice, dekleta pa so tista, ki doživljajo večjo travmo kot fantje.

Strokovnjaki na Univerzi v Michiganu in Univerzi Santa Barbare so naredili raziskavo, v kateri so proučevali vlogo spola pri zlorabah pri spletnih zmenkih. Raziskava je zajela 703 srednješolce, ki so navedli kako pogosto so bili žrtev takšne zlorabe, ali so jih takšni »incidenti« vznemirili in kako so se na to odzvali. Raziskava je potekala med decembrom 2013 in marcem 2014.

Srednješolci so povedali, da so v tem času prejeli ali poslali vsaj 51 sporočil na dan in 22 ur na teden uporabljali družabna omrežja. Večina jih je navedla, da so si redno dopisovali s svojim partnerjem. Vprašane so prosili, naj navedejo, kako pogosto so bili žrtev spletne zlorabe s strani partnerjev in ugotovili, da so bile žrtve bolj pogosto dekleta kot fantje. Dekleta so bila večkrat deležna spolnega izsiljevanja prek spleta, fantje pa nadziranja in preverjanja informacij.

Kot odziv na izsiljevanje in grožnje so dekleta večinoma navedla prekinitev komunikacije s to osebo, fantje pa so se odzvali podobno na pretiran nadzor in preverjanje osebnih informacij brez dovoljenja. Ker fantje mnogokrat vidijo dekleta in ženske kot spolne objekte, to vodi do spolnega izsiljevanja, dekleta pa so po drugi strani bolj ljubosumna in posesivna, zato so bolj nagnjena k pretiranemu nadziranju partnerja.

Vir: Safe.si, 17. 8. 2017

(Skupno 13 obiskov, 1 današnjih obiskov)