Zmagovalci natečaja za »Rektorjevo nagrado za naj inovacijo Univerze v Ljubljani«:

Prvo nagrado in 3.000 evrov dobi Regenerativno zdravljenje bolezni živali – Animacel d.o.o. , avtorjev: dr. Gregorja Majdiča in Katerine Čeh;

Obrazložitev
Podjetje Animacel d.o.o. s poslovno idejo Regenerativno zdravljenje bolezni živali ima tako rekoč vse kar naj bi imelo perspektivno visokotehnološko podjetje – prebojno inovacijo, velik tržni potencial, razdelano poslovno strategijo, investitorja ter reference prvih zadovoljnih pacientov. Ima celo več ko to; podjetje deluje na področju uporabe matičnih celic, kjer so s svojim inovativnim postopkom uporabe in množenja matičnih celic odprli veliko področje nadaljnjih raziskav in možnosti aplikacij v veterini, kjer trenutno delujejo, in tudi v humani medicini. Upamo, da bo njihov prispevek pomembno pripomogel k višji kakovosti življenja ljudi in živali.

Drugo nagrado in 2.000 evrov dobi Si.Zyme, ki ga sestavljajo dr. Roman Jerala, Monika Avbelj; Mojca Benčina; Rok Gaber; Tina Lebar; Jerneja Mori; Jernej Turnšek.

Obrazložitev
Podjetniška skupina pod raziskovalnim vodstvom dr. Romana Jerale bo ustanovila podjetje Si.Zyme. V okviru podjetja bodo tudi s poslovnega vidika udejanili patentirano inovacijo z izrednim potencialom uporabe v biotehnologiji na globalnem trgu. Inovativni postopek omogoča kontrolirano vezanje encimov na molekule DNA kar odpira celo vrsto novih možnih aplikacij. Vzpostavljeni so že prvi stiki za razvoj postopka do industrijske ravni.

Tretjo nagrado in 100 evrov dobi podjetje Nano Scientific, avtorjev dr. Staneta Pajka, Marka Petka in Slavka Kralja.

Obrazložitev
Podjetje Nano Scientific s podjetniško idejo Večnamenski nanodelci za uporabo v biomedicini je zasnovala multidisciplinarna skupina mladih raziskovalcev, ki združuje znanja potrebna za pripravo večnamenskih magnetnih nanodelcev po specifičnih željah naročnikov. Svoje vrhunsko znanje bodo na inovativen način tržili drugim raziskovalcem ter tako posredno omogočali nove raziskovalno razvojne preboje. Podjetniška skupina je glede na svoje naravoslovno ozadje prepričala tudi z zrelim in kakovostnim poslovnim pristopom kar daje dobre obete za tržni uspeh podjetja. 

Delo komisije za Rektorjevo nagrado za naj inovacijo Univerze v Ljubljani in izbirni postopek nagrajencev je na kratko predstavila direktorica Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja in članica komisije dr. Lidija Honzak. Slavnostni govornik je bil g. Tone Stanovnik (Govor, pdf).

Vir: UL, 7. 12. 2011

 

(Skupno 18 obiskov, 1 današnjih obiskov)