Znanih je 27  zmagovalcev vseevropskega prevajalskega tekmovanja za srednje šole Juvenes Translatores.

Dijakinja Patrizia Pahor z Dvojezične srednja šola Lendava je letošnja slovenska zmagovalka. Prevajala je iz nemščine v slovenščino.

Prevajalskega tekmovanja, ki je potekalo 26. novembra 2020 v vseh 27 državah članicah EU, se je udeležilo 2.797 dijakov in dijakinj iz 664 srednjih šol. Med 552 možnimi kombinacijami 24 uradnih jezikov EU so izbrali 150 kombinacij, najpogosteje pa so prevajali v svoj materni jezik. Tekmovanja se je tako kot prejšnja leta udeležilo tudi osem slovenskih šol, ki so na tekmovanje prijavile 35 dijakov. Letošnja tema prevajanih besedil je bila Prebroditi težke čase – skupaj smo močnejši!

Namen tekmovanja, ki ga Evropska komisija organizira že vse od leta 2007, je spodbujati učenje tujih jezikov v šolah in mladim omogočiti prevajalsko izkušnjo. Na tekmovanju lahko sodelujejo sedemnajstletni dijaki, tekmovanje pa na vseh izbranih šolah v EU poteka ob istem času. Prevajanje je sestavni del EU že od same ustanovitve Skupnosti in je bilo predmet njene prve uredbe, ki je bila sprejeta leta 1958. Od takrat se je število jezikov EU z njeno širitvijo povečalo s 4 na 24.

Vir: Evropska komisija, 11 . 3. 2021

(Skupno 60 obiskov, 1 današnjih obiskov)