Na povabilo predsednika vlade Boruta Pahorja so se 1. decembra z njim sestali člani skupine podjetnikov, pod vodstvom dr. Marka Kosa, ki so pred dnevi nanj naslovili pismo, v katerem so opozorili na probleme pri zaposlovanju inženirjev v gospodarstvu, na premajhno število mladih, ki se odločajo za študij tehnike in naravoslovja ter na pomen inovativnosti. Na sestanku pri predsedniku vlade sta bila tudi minister Gregor Golobič ter dr. Jana Kolar, v.d. direktorica direktorata za znanost in tehnologijo ter gospodarska ministrica dr. Darja Radić.

Minister Gregor Golobič (*.mp3) je sestanek ocenil kot zelo operativen, na njem so bile nanizane zelo konkretne pobude. Ključno sporočilo je bilo spodbuditi študente, še posebej tiste, ki študirajo tehniko in naravoslovje, da čimprej poiščejo zaposlitev v gospodarstvu. To namreč nujno potrebuje inženirski kader. Najpomembnejši je bil dogovor, da bo vlada našla način, kako spodbuditi z določenimi ukrepi konkurenčnost na ravni stroškov zaposlitve inženirskega kadra v gospodarstvu z znižanjem prispevkov, ki danes obremenjujejo stroške dela visoko kvalificiranih strokovnjakov v gospodarstvu. »Že prihodnje leto bomo našli mehanizem, kako intervenirati v okolje, kjer je zaradi visokih prispevkov in drugih dajatev konkurenčnost teh podjetij zmanjšanja,« je po sestanku dejal minister Golobič.

Ivo Boscarol, generalni direktor podjetja Pipistrel, je poudaril, da je inovativnost v slovenskem gospodarstvu tista zmagovalna karta, ki ga lahko potegne iz krize. Podpisniki pisma, je dejal, so bili prijetno presenečeni, da je vlada tako hitro odreagirala na njihovo pismo in jih povabila na sestanek, kar pomeni, tako Boscarol, da vladi ni vseeno kje je Slovenija v tem trenutku. Vladi so podali številne predloge, ki jih bo ta proučila. »Najti moramo mehanizem, da bomo iz znanstvene sfere kader preselili v gospodarstvo. V tem trenutku visoko izobraženi strokovnjaki, doktorji znanosti, za to niso motivirani, ker jih gospodarstvo težko ustrezno plača,« je dejal Ivo Boscarol. Mladi inženirji, ki bi se lahko zaposlili, pa so zato, ker imajo možnost absolventskega staža, nemotivirani in zavlačujejo čas do dokončanja diplome. »Naš poziv vladi je, da najde način kako študente spodbuditi, da se čim prej zaposlijo v gospodarstvu. Vladi smo vrgli rokavico, da se začne čim prej ukvarjati s konkretnimi problemi.«

Vir: MVZT, 2. 12. 2010

(Skupno 23 obiskov, 1 današnjih obiskov)