Evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassiliou ter evropski glasbeni festival Eurosonic Noorderslag sta danes objavila imena dobitnikov nagrade Evropske unije za sodobno glasbo (European Border Breakers Awards – EBBA) za leto 2013, ki se podeljuje najbolj nadarjenim mladim evropskim pop glasbenikom.

Dobitniki nagrad za leto 2013, katerih prvi glasbeni album je doživel uspeh izven matične države, so:

„Glasba je univerzalni jezik, ki se dotakne milijard ljudi, ne glede na njihovo narodnost. Zmagovalci so nadarjeni in polni energije, poleg tega pa njihovo glasbo zaznamuje nekaj posebnega, kar je pritegnilo tudi ljubitelje glasbe izven njihovih držav. Upam, da bodo nagrade navdihnile tudi druge glasbenike, da bodo razmišljali velikopotezno in skušali osvojiti nove trge,“ je povedala evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassiliou.

Za nagrade so se lahko potegovali glasbeniki, ki so s prvim mednarodnim albumom dosegli mednarodni uspeh v evropskih državah med 1. avgustom 2011 in 31. julijem 2012. Dobitnike nagrade so skupaj izbrali podjetje za analizo glasbenega trga Nielsen Music Control glede na število prodanih plošč in število predvajanih pesmi, zanje pa so glasovali tudi radijske postaje Evropske zveze za radiodifuzijo (EBU) in festivali, ki sodelujejo v Programu za izmenjavo evropskih glasbenih talentov (ETEP).

Vir: EU Rapid, 19. 10. 2012

(Skupno 41 obiskov, 1 današnjih obiskov)