Predsednik Državnega zbora dr. Pavel Gantar je pred začetkom nadaljevanja redne oktobrske seje Državnega zbora, v torek, 19. oktobra 2010, s pozdravnim nagovorom odprl devetnajsto javno predavanje v okviru projekta Znanje žanje.

Predavanje z naslovom Razvoj in uporaba vesoljskih tehnologij v Sloveniji je imel dr. Tomaž Rodič, profesor na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Predstavil je Center odličnosti Vesolje-SI, ki je pričel z delovanjem v letošnjem letu. V konzorcij je združenih enajst partnerskih organizacij: Naravoslovnotehniška fakulteta, Fakulteta za elektrotehniko ter Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, Institut Jožef Stefan, Dewesoft d.o.o., Sinergise d.o.o., TIC – LENS d.o.o., Impol d.o.o., Iskra TELA d.d. in Zavarovalnica Maribor d.d. Center usmerja svoje raziskovalno tehnološke aktivnosti na področje mikro in nano satelitov s poudarkom na natančnem vodenju orbitalnih platform med interaktivnim daljinskim zaznavanjem ter letenjem v formacijah. Razvite tehnologije bodo uporabne pri opazovanju Zemlje in njenih sistemov, v meteorologiji in astrofiziki ter bodo omogočile intenzivno sodelovanje slovenskih partnerjev v mednarodnih projektih in programih Evropske Vesoljske Agencije ESA.

Raziskovalno področje prof. Tomaža Rodiča je numerično modeliranje materialov, procesov in sistemov po metodi končnih elementov. Svojo raziskovalno skupino je vodil v 22 mednarodnih projektih v 5. in 6. okvirnem programu EU, BRITE/EURAM, INCO-COPERNICUS, EUREKA, COST in TEMPUS ter razvil numerične modele in tehnološke rešitve za številna domača in tuja podjetja.

Več o projektu Znanje žanje in javnem predavanju prof. dr. Tomaža Rodiča najdete na spletnih straneh MVZT in Državnega zbora, v rubriki Znanje žanje.

Vir: MVZT, 19. 10. 2010

(Skupno 21 obiskov, 1 današnjih obiskov)