V okviru projekta Znanje žanje je imel strokovni direktor Centra odličnosti za integrirane pristope v kemiji in biologiji proteinov prof. dr. Dušan Turk v Državnem zboru 1. marca predavanje z naslovom “Proteini – nosilci življenja”.
S prelomom tisočletja se je v bioloških  raziskavah zarisalo povsem novo obdobje imenovano postgenomsko obdobje, je dejal dr. Turk. »Leta 1996 smo dobili genom (to je seznam genov) kvasovke, leta 2001 pa človeka. Danes, 10 let pozneje, je branje genomov že precej rutinsko opravilo,« je pojasnil dr. Turk.
Seznam vseh genov je prvič v zgodovini znanosti omogočil sistematične pristope k študijam molekularne sestave in delovanja organizmov. Dostopnost kompletnega seznama genov in razvoj novih tehnologij  je povsem spremenil koncept delovanja bioloških molekularnih znanosti. Proteini so izvajalci  pretežnega dela fizioloških funkcij vsakega organizma in zato so se v Centru odličnosti za Integrirane Pristope v Kemiji in Biologiji Proteinov (CIPKeBiP http//www.cipkebip.org/) osredotočili na raziskave proteinov. V Centru  združujejo raziskovalce iz petih akademskih in petih industrijskih skupin. »Povezujemo torej akademsko in tehnološko ekspertizo, tehnologije in znanje v raziskavah proteinov (beljakovin) na biomedicinskem in okoljskem področju,« pravi dr. Turk. Raziskave so organizirane v okviru štirih programskih sklopov: proteinska banka, mehanizmi in molekulske povezave v imunskem odzivu, znotraj in zunaj celična komunikacija ter prilagoditveni mehanizmi ekstremofilov na okolje. 
Centre odličnosti dr. Turk vidi kot drugačen in nov pristop v slovenski znanosti, za dolgoročno uspešnost in prehod v družbo znanja pa ne bo šlo »brez družbenega konsenza, zavedanja pomena kreativnega znanja in naše dolgoročne in stalne podpore«.
Vir: MVZT, 1. 3. 2011
 

 

(Skupno 22 obiskov, 1 današnjih obiskov)