V okviru projekta Znanje žanje je 12. julija v Državnem zboru pripravil predavanje z naslovom “Vseprisotno računalništvo” dr. Andrej Brodnik, docent na Fakulteti za računalništvo in informatiko (FRI) na Univerzi v Ljubljani, znanstveni svetnik na Primorskem inštitutu za naravoslovne in tehnične vede Koper (PINT) na Univerzi na Primorskem, redni profesor na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (FAMNIT) na Univerzi na Primorskem ter pridruženi profesor Univerze za tehnologijo v Luleå (Švedska).

Dr. Brodnik je predstavil delovanje in rezultate programske skupine na področju raziskovanja vseprisotnih računalniških sistemov. Raziskovalni program Vseprisotno računalništvo raziskuje nove računalniške paradigme in komunikacijsko močno povezano omrežje raznovrstnih računalniških naprav, ki avtonomno ali skupaj zajemajo in procesirajo podatke oz. informacije z namenom, da jih prek ustreznih storitev uporabijo glede na kontekst in določeno aktivnost uporabnika. S tem se prilagajo uporabniku v zasebnem in poslovnem okolju ter na javnih mestih tako, da zagotavljajo varnost, zasebnost ter preprečujejo prevare

Dr. Brodnik je dejal, da se programska skupina pri svojem delu lahko pohvali z uspešnim sodelovanjem z gospodarstvom, kot tudi z organiziranjem tekmovanj iz računalništva in informatike na osnovnošolski, srednješolski in univerzitetni ravni. Namen organiziranja tovrstnih tekmovanje je popularizacija računalništva in informatike. Dodal je, da vidi smisel in potrebo po uvedbi obveznega predmeta računalništvo in informatika že v osnovni šoli, kot so to že storile nekatere evropske države.

Vir: MVZT, 12. 7. 2011
(Skupno 18 obiskov, 1 današnjih obiskov)