Raziskovalci znajo početi precej navdušujoče stvari. Opazujte jih v Atenah, kako bodo v zrak dvignili premikajoči se model vlaka. Je vaše petje neubrano? Raziskovalci iz Düsseldorfa so našli rešitev in oblikovali virtualno napravo, s pomočjo katere se lahko spremenite v operno zvezdo, ki se lahko kosa s Placidom Domingom. V Zagrebu lahko odkrijete, ali je Odiseja 2001 Stanleya Kubricka res le znanstvena fantastika, v Portu pa lahko poskusite razvozlati skrivnostni umor. Raziskovalci v Santanderju bodo prikazali, kako fizika pomaga deskarjem ujeti največje valove, obiskovalci v mestu Perugia pa bodo spoznali lego robota Le(g)onarda, ki slika portrete. Znanost je lahko tudi zelo odmevna — in ljudje v Poznanu bodo to skušali dokazati, ko bodo z najglasnejšim skupinskim krikom poskusili preseči dosedanjo rekordno glasnost.

To so le nekateri enkratni dogodki, ki bodo v 33 državah članicah EU in sosednjih državah potekali v noči raziskovalcev 27. septembra. Od Irske do Izraela bodo raziskovalci z javnostjo delili svojo strast do znanosti. Lani je noč raziskovalcev pritegnila več kot milijon obiskovalcev, med njimi 600 000 otrok. Cilj dogodka je odkrivati znanost na zabaven način in spodbujati raziskovalne poklice. Javnost bo lahko sodelovala pri poskusih in interaktivnih znanstvenih predstavah ter preskušala opremo v raziskovalnih laboratorijih, do katerih je dostop po navadi omejen.

„Otroci so naravno radovedni in ustvarjalni, zato je noč raziskovalcev enkratna priložnost, da jim pokažemo, da je znanost privlačna. Kdo ve, morda lahko nekatere dekleta in fante spodbudi, da v prihodnosti postanejo odlični znanstveniki,“ je povedala Androulla Vassiliou, evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade.

Noč raziskovalcev je podprl program Evropske unije za dejavnosti Marie Curie. Nekateri najzanimivejši dogodki so predstavljeni v prilogi, tiste blizu vas pa najdete na tej povezavi.

Vir: Evropska komisija, 25. 9. 2013

(Skupno 18 obiskov, 1 današnjih obiskov)