Knjigarna Azil in ZRC SAZU vas 7. decembra 2017 prijazno vabita na tradicionalno prireditev Znanost ne grize, ki se tokrat posveča knjigam, glasbi in predvsem pravljicam. Ljudske pripovedke so za letošnji dogodek iz svojih bogatih arhivov izbrskali sodelavci Inštituta za slovensko narodopisje ZRC SAZU. Pravljice bodo interpretirali izkušeni pripovedovalci in glasbeniki. Pred pravljičnim popoldnevom pa vabimo še na knjižno-glasbeni sejem, ki se začne ob 16.uri. Prijazno vabljeni na Novi trg 2!

KNJIGE V GIBANJU
Knjižno-glasbeni sejem
Od 16. do 20.00, ZRC SAZU, Knjigarna Azil in LP kavarna (Novi trg 2)

Zimski dnevi in noči so kot naročeni, da se potopimo v dobro čtivo. Poiščite si novo navdihujočo knjižno prijateljico in hkrati preživite prijetno zimsko popoldne. V toplem predverju na Novem trgu boste lahko brskali po knjižni ponudbi, se gibali ob glasbi izpod prstov DJ-ja in popili kavo v LP kavarni. Z vami bodo knjigarne Azil, Beletrina, Konzorcij, Sanje in Stripburger. Ponudba bo pestra: leposlovje, stripi, filozofija, umetnost, poezija, antropologija, zgodovina, film, pravljice… V glasbeni družbi Selektorja Dinarida pa izbira ne bo težka. Vstop je seveda prost.

ČAS ZA PRAVLJICO!
Pravljično popoldne z ekipo Za dva groša fantazije
Ob 18.00, Atrij ZRC (Novi trg 2)

Mrzli čas kliče po toploti druženja, mar ne? In ena izmed prijetnejših zimskih oblik druženja, je sedeti skupaj na toplem in poslušati zanimivo pripovedko, katere pomen ti odzvanja še dolgo potem, ko besede izzvenijo. Ljudske pripovedi so polne modrosti, ki nam lahko olajšajo naša osebna preizpraševanja. Nagovorijo nas mehko, nevsiljivo, brezčasno in skozi metafore.

Ljudske pripovedke so za tokratni dogodek iz svojih bogatih arhivov izbrskali sodelavci Inštituta za slovensko narodopisje ZRC SAZU. Številne odštekane zgodbe, ki bi bile sicer za vedno izgubljene, so se ohranile prav zaradi njih in njihovega neutrudnega terenskega dela. Čeprav so mnoge pripovedke prastare, so aktualne tudi danes. Kajti govorijo o človeškem karakterju, ki se ni kaj prida spremenil.

Tokratni čas za pravljico bo prav poseben. Zato, ker ga bodo ušpičili vešči pripovedovalci in glasbeniki, ki so se kalili na Radiu Študent ter jih gotovo poznate z zgoščenk Za dva groša fantazije. Prepustite se njihovim avtorskim interpretacijam ljudskih pripovedk iz različnih koncev Slovenije. Pridite s prijatelji in pripeljite svoje otroke. Pravljica je zdrava dušna hrana za katerokoli generacijo. Obljubljamo vam, da bo nadvse zabavno!

Pripovedovalci:
Katja Preša: pripovedovalka in špikerka
Boštjan Napotnik – Napo: pripovedovalec, špiker in kulinarični pisun
Ciril Horjak – dr. Horowitz: pripovedovalec in risar stripov
Ana Ličina: pripovedovalka, špikerka in aromaterapevtka

Glasbeniki:
Samo Kutin: glasbenik in avtor nekonvencionalnih zvočil
Ana Kravanja: glasbenica

Znanost ne grize v organizaciji Knjigarne Azil sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Vir: ZRC, 30. 11. 2017

(Skupno 18 obiskov, 1 današnjih obiskov)