Da bi okrepili zavedanje o tem, kako pomembna je znanost in vlaganje vanjo za razvoj in gospodarsko rast države, ter da bi okrepili dialog med znanostjo ter odločevalci, bo 11. in 12. oktobra v Državnem zboru RS dogodek Znanost sreča parlament.

Pripravljajo ga Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Državni zbor RS in Skupno raziskovalno središče Evropske komisije (Joint Research Centre). Dogodek sodi v okvir implementacije sporazuma o sodelovanju, ki ga je februarja letos Slovenija sklenila s Skupnim raziskovalnim središčem Evropske komisije. Obenem se odvija v okviru obeleževanja 25. obletnice Državnega zbora RS, MIZŠ pa ga je umestilo med dogodke  v okviru Meseca znanosti.

V sredo, 11. oktobra, ob 9.30 uri, se bodo v mali dvorani Državnega zbora RS srečali tuji eksperti z najvišjimi predstavniki države. Uvodne nagovore bodo imeli Milan Brglez, predsednik Državnega zbora RS, Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport ter Charlina Vitcheva, namestnica generalnega direktorja Skupnega raziskovalnega središča pri Evropski komisiji.

Pogovor med tujimi strokovnjaki in predstavniki države predvideva osvetliti dve aktualni temi, povezani z znanostjo in gospodarstvom ter družbo kot celoto:  kakšni so učinki vlaganj v raziskave in razvoj na gospodarstvo in širšo družbo ter katere spremembe potrebujemo, da bi v prihodnje na podlagi učinka raziskav in inovacij dosegali višjo rast. Udeleženci se bodo seznanili s poročilom, ki ga je pripravila Evropska komisija. Z njim  želi spodbuditi širše zavedanje pomena vlaganj v raziskave in razvoj ter hkrati kako doseči njihovo največjo učinkovitost za družbo in posameznika. Da bi to dosegli,  je nujno potrebna integracija resornih nacionalnih politik.

Na dogodek v parlament so poleg poslank in poslancev povabljeni ministri, veleposlaniki, svetovalec predsednika RS za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, predsedniki oziroma vodstva KOSRIS, javnih agencij ARRS in SPIRIT, Rektorske konference, Gospodarske zbornice Slovenije, ter slovenski in tuji eksperti.

V četrtek, 12. oktobra, ob 14. uri, bodo tematiko v okviru poglobljene razprave obravnavali še na seji Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino.

Dogodek Znanost sreča parlament je pobuda Skupnega raziskovalnega središča Evropske komisije, s katero skupaj z evropskim parlamentom ozavešča in spodbuja tesnejše sodelovanje med znanstveniki, strokovnjaki in snovalci politik. V Evropskem parlamentu je to eden ključnih dogodkov, ki ga uspešno prirejajo že tudi v nekaterih evropskih nacionalnih parlamentih. Sedaj prvič pobudi sledi tudi Slovenija.

Vir: Novica MIZŠ

(Skupno 17 obiskov, 1 današnjih obiskov)