V Unionski dvorani v Ljubljani je bila 24. novembra podelitev Zoisovih nagrad in priznanj, priznanja Ambasador znanosti in Puhovih priznanj. Slavnostni govornik na prireditvi je bil minister dr. Igor Lukšič. Prireditve se je udeležil tudi predsednik RS dr. Danilo Türk. 

Odbor RS za Zoisovo nagrado, Zoisovo priznanje, priznanje Ambasador znanosti RS in Puhovo priznanje, ki mu predseduje akademik prof.dr. Tadej Bajd, je sklenil, da v letu 2011 podeli dve Zoisovi nagradi za življenjsko delo, dve Zoisovi nagradi za vrhunske dosežke na področju znanstveno raziskovalne in razvojne dejavnosti, pet Zoisovih priznanj za pomembne dosežke na področju znanstveno raziskovalne in razvojne dejavnosti, eno priznanje Ambasador znanosti RS in eno Puhovo priznanje za izume, razvojne dosežke in uporabo znanstvenih izsledkov pri uvajanju novosti v gospodarsko prakso.

Zoisovo nagrado za življenjsko delo v fiziki je prejel akademik prof. dr. Gabrijel Kernel, za življenjsko delo na področju anorganske kemije fluora pa prof. dr. Boris Žemva. Zoisovo nagrado so prejeli prof.dr. Matjaž Klemenčič in prof.dr. Vladimir Klemenčič ter prof. ddr. Boris Turk. Zoisova priznanja so prejeli prof.dr. Stanislav Gobec, akademik prof.dr. Andrej Inkret, prof.dr. Ingrid Milošev, dr. Albin Pintar in dr. Valerij Romanovskij. Priznanje Ambasador znanosti Republike Slovenije je prejel prof.dr.,dres.h.c., Jože Straus. Puhovo priznanje pa je šlo skupini raziskovalcev: prof.dr. Miranu Mozetiču, dr. Urošu Cvelbarju in Ludviku Kumarju.

Celotna novica z obrazložitvami nagrad

Vir: MVZT, 25. 11. 2011

(Skupno 85 obiskov, 1 današnjih obiskov)