14-01-10-mobility scoreboard naslovkaIzšlo je poročilo omrežja Eurydice na temo učne mobilnosti v Evropi (.pdf, en).

Poročilo (Feasibility study – Towards a mobility scoreboard: Conditions for Learning Abroad in Europe) vsebuje niz predlaganih indikatorjev, ki se osredotočajo na pogoje za spodbujanje učne mobilnosti v visokošolskem izobraževanju. Omrežje Eurydice ga je pripravilo po naročilu Evropske komisije. Države članice so se namreč s priporočilom Sveta ministrov EU leta 2011 zavezale k spodbujanju mobilnosti in odstranjevanju ovir za učno mobilnost, poročilo pa predstavlja prvi poskus omrežja za določitev okvirnih kazalnikov za spremljanje tega procesa.

V poročilu je pozornost posvečena predvsem kontekstualnim pogojem, ki mobilnost omogočajo, jo spodbujajo ali zavirajo. Študija prinaša primerjavo stanj v evropskih državah glede stateškega načrtovanja učne mobilnosti, zagotavljanja svetovanja in podpore, finančne podpore za mobilnost, prenosljivosti štipendij, poučevanja tujih jezikov in jezikovne priprave, priznavanja študija v tujini, posvečanja posebne pozornosti prikrajšanim skupinam učečih itd.

Poročilo zajema podatke iz 33 držav (vseh 28 držac članic EU, Islandijo, Norveško, Švico in Turčijo). Referenčno leto za podatke v poročilu je 2011/12. Omrežje načrtuje, da bo poročilo izhajalo na vsaki dve leti.

Ob izidu poročila je EK objavila tudi sporočilo za javnost.

Več >> Poročilo v celoti – Towards a mobility scoreboard: Conditions for Learning Abroad in Europe (.pdf)

(Skupno 24 obiskov, 1 današnjih obiskov)