098psMaja 2009 je v slovenskem prevodu (.pdf) izšla Eurydice študija Predšolska vzgoja in varstvo v Evropi: odpravljanje socialne in kulturne neenakosti v izvirniku naslovljena kot “Early Childhood Education and Care in Europe: Tackling Social and Cultural Inequalities” (.pdf). Slovensko poročilo sta za študijo prispevali dr. Nada Turnšek in dr. Marcela Zorec Batistič.

Pripravo študije je spodbudilo Sporočilo Evropske komisije o učinkovitosti in pravičnosti v sistemih izobraževanja in usposabljanja držav članic. Eurydice omrežje je zato analiziralo različne sistemske ureditve predšolske vzgoje in varstva v evropskih državah s posebnim poudarkom na izenačevanju možnosti otrok na njihovi prihodnji izobraževalni in življenjski poti.

Dokumenti:

098EN097ENV študiji je bil zajet tisti del predšolske vzgoje in varstva, ki je v celoti ali vsaj deloma subvencioniran iz javnih sredstev. Opisi sistemov in podatki v študiji se nanašajo na otroke od rojstva do vstopa v obvezno šolo v letih 2006/07 in na javne ter akreditirane zasebne službe v 30 državah, članicah omrežja Eurydice.

Oglejte si tudi podrobnejše ureditve tega področja izbranih držav in skupnosti: nemške skupnosti v Belgiji, v Franciji, na Madžarskem, v Litvi, na Nizozemskem, na Poljskem in v Sloveniji.

 

(Skupno 209 obiskov, 1 današnjih obiskov)