Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec v Bruslju predseduje zasedanju Sveta ministrov EU za raziskave, kjer bo predstavila ključne dosežke slovenskega predsedstva na področju raziskav in inovacij.

Na dnevnem redu Sveta je sprejem novega Evropskega raziskovalnega prostora (ERA), ki je usmerjen v doseganje hitrejših rezultatov in večjih učinkov za Evropske državljane. Gre za pomemben mejnik za evropsko znanost.

Predviden je sprejem sklepov »Vesolje za vse«, s katerimi se želi okrepiti vključevanja deležnikov vseh držav članic. V osrednji razpravi pa se bodo ministri posvetili dolgoročni trajnosti, trajnostnem razvoju in financiranju “novega vesolja”.

Ministri EU za raziskava so sprejeli nov način upravljanja Evropskega raziskovalnega prostora in akcijski načrt za naslednja tri leta. V sprejetih priporočilih Pakta za raziskave in inovacije so se države članice zavezale sklopu skupnih načel in vrednot EU, prednostnim področjem za ukrepanje ter naložbam in reformam.

Vir in več informacij: MIZŠ, 26. 11. 2021

 

(Skupno 15 obiskov, 1 današnjih obiskov)