Zakaj je avtorskopravna zakonodaja pomembna? Avtorskopravna zakonodaja med drugim močno vpliva na znanstveno raziskovanje in izobraževanje ter na delovanje ustanov za varstvo kulturne dediščine. Državni zbor Republike Slovenije je 29. 9. 2022 v nujnem postopku sprejel spremembe Zakona o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP). Toda ker so v postopku sprejemanja zakona deležniki s področja raziskovanja, izobraževanja in varstva kulturne dediščine večkrat javno izrazili številna stališča in predloge, ki niso bila upoštevana, sta se Urad za intelektualno lastnino (URSIL) in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo odločila organizirati Prvi javni posvet o nadaljnjem razvoju avtorskopravne zakonodaje, ki je potekal 6. 12. 2022 na Pravni fakulteti v Ljubljani.

V novici Arnes z dne 23. 12. 2022 preberite:

  • Novosti v zakonu, ki bodo lahko velika ovira za odprto znanost
  • Nujno je, da avtorskopravna zakonodaja v Sloveniji raziskovalcem omogoča uporabo odprtih licenc v njihovi polni obliki
  • Izjema za poučevanje z uporabo digitalnih sredstev ali na daljavo je po novem plačljiva
  • Prava pot spodbujanje vključujoče, enakopravne in transparentne razprave o spremembah avtorskopravne zakonodaje

V novici Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS) z dne 8. 12. 2022 preberite izjave ostalih institucij, kritičnih do omejevanja uporabe avtorskih del v pedagoške in raziskovalne namene:

(Skupno 49 obiskov, 1 današnjih obiskov)