Slovenija bo v organizaciji Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije med 13. in 19. 4. 2023 v Portorožu gostila 12. Evropsko dekliško matematično olimpijado (European Girls’ Mathematical Olympiad EGMO), na kateri bo sodelovalo 240 tekmovalk iz 60 držav (iz vsake države ekipa štirih posebej nadarjenih srednješolk).

Na tiskovni konferenci EGMO 2023, 6. 12. 2022, v knjižnici UL FMF, se je predstavila ekipa matematičark, ki bo na tekmovanju zastopala Slovenijo. Ta dekleta predstavljajo perspektiven kader za najvišja delovna mesta na področjih znanosti, tehnologiji, inženiringu in matematiki.

Na tiskovni konferenci je minister za izobraževanje dr. Igor Papič izpostavil pomembnost Evropske dekliške matematične olimpijade zlasti z vidika promocije poklicev s širšega področja naravoslovja in tehnike: “Kot profesor lahko z gotovostjo trdim, da spol ne igra vloge pri študiju, zato tudi ni bolj moških oz. bolj ženskih študijskih programov ali poklicev. Zaradi stereotipa, da so naravoslovne in tehniške šole bolj primerne za fante kot dekleta, smo izgubili in še vedno izgubljamo velik del talentov. To je izguba za družbo in gospodarstvo. Zavedati pa se moramo, da se vzpodbujanje deklet tudi k tehniškim in naravoslovnim študijem najprej začne doma in se nato nadaljuje v šoli. Starši ter učiteljice in učitelji morajo spodbujati učenke in učence, da se prosto odločajo za bodoči poklic.”

Pri organizaciji dogodka, ki ga podpirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, bo sodelovalo 150 oseb, med njimi 40 vrhunskih matematikov in približno 80 vodičev in animatorjev.

Vir in več informacij: MIZŠ, 6. 12. 2022

(Skupno 26 obiskov, 1 današnjih obiskov)