Izšla je publikacija Slovenska mladina 2018/2019, ki temelji na raziskavi med mladimi v Sloveniji iz leta 2018 in je del širšega projekta študije mladih v Jugovzhodni Evropi. Raziskavo je izvedla skupina raziskovalcev Centra za raziskovanje post-socialističnih družb (CePSS) Univerze v Mariboru, nastala je pod okriljem fundacije Friedrich Ebert Stiftung.

Širša študija, ki obravnava predvsem mlade v starosti 14 do 27 let, poleg Slovenije vključuje še Hrvaško, Bosno in Hercegovino, Srbijo, Črno goro, Kosovo, Makedonijo, Albanijo, Bolgarijo in Romunijo. Nastala publikacija nam ponuja vpogled v pomembne vidike življenja mladih, ki jih lahko tudi primerjamo z rezultati iz preteklih raziskav; predvsem iz leta 2013, ko je bila izvedena prva tovrstna raziskava oz. izdana publikacija. Ob tem se raziskava naslanja tudi na javno dostopne podatke Statističnega urada RS, Eurostata itd.

Ciljno populacijo slovenske raziskave mladine predstavljajo vsi državljani RS, stari od 14 do 29 let, kar po podatkih iz leta 2018 predstavlja 313.104 mladih prebivalcev Slovenije. Vzorec je zajemal nekaj več kot 1.000 anketirancev.

Vir in celoten prispevek: Mladinski svet Slovenije, 18. 4. 2019

Več o ugotovitvah raziskovalcev: »Slovenska mladina v primežu individualizma, prekarnosti in stresa«

Končno poročilo raziskave Slovenska mladina 2018/2019 je objavljeno tudi na spletni strani www.mlad.si.

(Skupno 715 obiskov, 1 današnjih obiskov)