Pred mednarodnim dnevom izobraževanja 24. januarja sta Evropska komisija ter visoki predstavnik in podpredsednik Josep Borrell podala izjavo.

Izobraževanje je ključno za globalno okrevanje in doseganje vseh ciljev trajnostnega razvoja. Je temeljna pravica ter osnova odpornih, miroljubnih in trajnostnih družb. Prav tako je izobraževanje tudi temelj in gonilo zelenega prehoda. Državljanom in državljankam omogoča, da izkoristijo priložnosti digitalnega razvoja. Tistim, ki so jih prizadele humanitarne krize in prisilno razseljevanje, prinaša upanje in zaščito. Kakovostno izobraževanje je bistveni dejavnik v razvoju vsakega otroka in mladostnika.

Leto 2022 je evropsko leto mladih, obeležujemo pa tudi 35. obletnico programa Erasmus. Ob tej priložnosti EU ponovno poudarja izjemen pomen kakovostnega izobraževanja za osebni, socialni in poklicni razvoj otrok in mladih – tako v Evropski uniji kot zunaj nje – za boljšo in pravičnejšo prihodnost, manjšo socialno-ekonomsko in spolno neenakost ter spodbujanje miru in demokracije.

Preberite celotno na strani Evropske komisije z dne 23. januarja 2022.

Vir tudi predstavništvo EK v Sloveniji, 24. 1. 2021

(Skupno 27 obiskov, 1 današnjih obiskov)