Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na pogovor sprejel Miho Lobnika, zagovornika načela enakosti. Zagovornik je predsedniku republike predstavil Letno poročilo Zagovornika načela enakosti za leto 2020, ki je četrto celoletno poročilo od ustanovitve tega državnega organa.

V letnem poročilu Zagovornika so vključeni statistični podatki in predstavljen širok razpon delovanja organa v letu 2020. Povzetki primerov, ki jih je obravnaval, so pregledno predstavljeni po osebnih okoliščinah, ki so jih prijavitelji diskriminacije zatrjevali kot razlog za diskriminacijo, po oblikah diskriminacije, po družbenih področjih, na katerih se je diskriminacija domnevno zgodila, in po ministrstvih, ki posamezna področja pokrivajo.

Vsak peti prebivalec Slovenije meni, da je že bil diskriminiran. Največkrat zatrjuje diskriminacijo v zaposlitvenem postopku ali pri delu in na področju dostopa do blaga, storitev in stanovanja. V zadevah, ki jih je v letu 2020 Zagovornik zaključil, pa je bila najpogosteje zatrjevana slabša obravnava zaradi invalidnosti, rase in narodnosti, starosti, spola, vere ali prepričanja in državljanstva.

Vir in več informacij: Zagovornik.si, 24. 5. 2021

(Skupno 56 obiskov, 1 današnjih obiskov)