10. oktobra so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje obeležili Svetovni dan duševnega zdravja.

Svetovna zdravstvena organizacija je ob letošnjem dnevu opozorila na naraščajoče družbene in ekonomske neenakosti, dolgotrajne konflikte, nasilje in izredne razmere na področju javnega zdravja, ki vplivajo na celotno svetovno prebivalstvo, ogrožajo napredek in blaginjo. Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije se bo v življenju z duševnimi težavami srečal vsak četrti med nami.

V okviru Programa MIRA, Nacionalnega programa duševnega zdravja, so v ta namen pripravili program in smernice za nudenje psihološke prve pomoči osebam, ki se znajdejo v duševni stiski. Smernice ponujajo konkretne informacije o tem, kako prepoznati osebo, ki je v duševni stiski, kako k njej pristopiti in ji pomagati.

S sprejetjem Resolucije o Nacionalnem programu duševnega zdravja 2018 do 2028 je bil v Sloveniji narejen velik napredek pri varovanju in krepitvi duševnega zdravja prebivalstva.

Pod okriljem Programa MIRA se bodo v počastitev Svetovnega dne duševnega zdravja v območnih enotah NIJZ odvijala še naslednja strokovna srečanja:

  • 14. 10. v OE Maribor
  • 25. 10. v OE Kranj
  • 25. 10. v OE Ravne na Koroškem
  • 7. 11. v OE Novo Mesto
  • 10. 11. v OE Ljubljana

Vir in več informacij: NIJZ, 10. 10. 2022

(Skupno 28 obiskov, 1 današnjih obiskov)