Od 21. do 27. marca 2022 bo že deseto leto po vsem svetu potekala svetovna akcija ozaveščanja o pomenu finančnega izobraževanja in finančni pismenosti otrok in mladostnikov Global Money Week, ki ga pri nas poimenujemo Svetovni teden izobraževanja o financah.

V ta namen so na ZRSŠ v ponedeljek, 21. marca 2022, za strokovne delavce vzgojno-izobraževalnih ustanov in druge, ki se ukvarjajo s področjem finančne pismenosti mladostnikov ali jih to področje zanima organizirali izobraževalni dogodek na daljavo z naslovom “Pomen finančne pismenosti otrok in mladostnikov v današnji družbi”.

O pomenu finančnega izobraževanja sta spregovorili Stanislava Zadravec Caprirolo iz Združenja bank Slovenije, ki je predstavila tudi nacionalni kviz mladih za uvrstitev na finale Evropskega denarnega kviza (Združenje bank Slovenije – finančno opismenjevanje in programi za osnovne, srednje šole ter odrasle) ter Irena Simčič, nacionalna koordinatorica Slovenije za izvajanje Global Money Week, ki je pojasnila, zakaj potrebujemo kakovostno finančno izobraževanje za krepitev kompetenc finančne pismenosti.

Vsako leto se v tednu izobraževanja o financah po vsem svetu odvijajo različni dogodki na temo finančnega izobraževanja otrok in mladostnikov. Slovenija se že od samega začetka 2012 vključuje v obeleževanje omenjenega tedna.

V sklopu svetovnega tedna izobraževanja o financah so v ponedeljek, 21. marca 2022, objavili dva natečaja, in sicer likovni natečaj za vrtce in osnovne šole ter video natečaj za srednje šole in fakultete. Oba natečaja z vsemi podrobnimi informacijami sta objavljena na spletni strani Banke Slovenije Na natečaj se lahko prijavijo posamezniki ali skupine s svojimi mentorji do konca aprila 2021.

Maja 2021 so v prizadevanjih za krepitev finančnega opismenjevanja vseh starostnih in interesnih skupin odprli Muzej Banke Slovenije, ki ga bo ob letošnjem svetovnem tednu izobraževanja o financah možno obiskati brez predhodne prijave. V sredo, 23. marca 2022 ga lahko obiščete med 15. in 19. uro. Tisti, ki bi se želeli udeležiti vodenega ogleda, pa so prijazno vabljeni ob 17. uri.

Vir in več informacij: ZRSŠ, 22. 3. 2022 in SIO, 19. 3. 2022

(Skupno 44 obiskov, 1 današnjih obiskov)