Vlada Republike Slovenije je od UNESCO prejela uradno notifikacijo v zvezi z ustanovitvijo prvega Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO (IRCAI). S tem je pričel uradno veljati sporazum med Vlado Republike Slovenije in UNESCO o ustanovitvi IRCAI.

IRCAI je novoustanovljen center 2. kategorije pod okriljem UNESCO in edini, ki se neposredno osredotoča na umetno inteligenco. Ustanoviteljica IRCAI je Vlada Republike Slovenije, v začetni fazi pa bo IRCAI gostoval na Institutu »Jožef Stefan«. Njegov doseg je globalen, saj Slovenijo v svetovnem merilu izpostavlja kot državo, ki je na podlagi dosedanjih izkušenj in dosežkov na področju umetne inteligence ustvarila primerno okolje za vzpostavitev tovrstnega centra.

Vir in več informacij: MIZŠ, 7. 10. 2020

Minister za izobraževanje, znanost in šport, dr. Jernej Pikalo, in namestnik generalne direktorice UNESCO za področje komunikacij in informacij, dr. Moez Chakchouk, sta v četrtek, 5. marca 2020, podpisala uradno pogodbo o ustanovitvi »Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco« (International Research Institute on Artificial Intelligence = IRCAI), ki bo deloval pod okriljem UNESCO v Ljubljani.

Tiskovna konferenca bo v torek, 10. marca ob 10.00 v prostorih MIZŠ.

Vir in več informacij: MIZŠ, 5. 3. 2020

(Skupno 86 obiskov, 1 današnjih obiskov)