Dan varne rabe interneta je dogodek, ki ga letos že dvajsetič organizira INSAFE mreža centrov za varnejši internet. Točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani, je del tega omrežja že od leta 2005. Gre za globalno praznovanje v več kot 180 državah pod sloganom »Skupaj za boljši internet«, ki spodbuja k premisleku, kako lahko skupaj spodbujamo odgovorno, spoštljivo, kritično in ustvarjalno uporabo digitalnih tehnologij s končnim ciljem spodbujanja boljšega interneta za vse.

Dan varne rabe interneta bomo praznovali 7. februarja 2023.

Na evropski ravni bo dan varne rabe interneta posvečen dodatnemu premisleku o novi evropski strategiji za boljši internet za otroke (BIK+), ki jo je Evropska komisija sprejela maja 2022.

V Sloveniji pa bo osredotočenost na problematiko neprimernih spletnih vsebin, ki imajo negativen vpliv na mladostnike.

V okviru praznovanja dneva varne rabe interneta bo Safe.si za mlade pripravili enourni pogovor o problematiki neprimernih spletnih vsebin in njihovem vplivu na najstnike, ki ga bodo v živo prenašali preko spleta. Pogovor bo potekal 14. februarja 2023 med 8:30 in 9:30. Prijavljenim šolam bodo poslali povezavo za ogled pogovora in gradivo za morebiten pogovor po ogledu. Šole, ki se bodo prijavile, a pogovora ne bodo spremljale v živo, si bodo lahko ogledale posnetek, ki bo na voljo 15. februarja. Ogled priporočajo dijakom srednjih šol in osnovnošolcem od 7. do 9. razreda.

Za šole pripravljajo paket aktivnosti, s katerim bodo lahko ves februar pripravile ure posvečene varni rabi interneta in problematiki neprimernih vsebin ter tako obeležile februar kot mesec varne rabe interneta. Pripravljajo pa tudi plakat, ki bo opozarjal na problematiko neprimernih vsebin, ki ga bodo šole prejele brezplačno, in zloženko o goloti na spletu. V drugi polovici februarja bodo pripravili tudi spletni seminar za starše na temo vpliva pornografije na otroke in mladostnike.

Vir in več informacij: Arnes, 26. 1. 2023, in Safe.si, 26. 1. 2023 in 30. 1. 2023

(Skupno 28 obiskov, 1 današnjih obiskov)