Izšlo je poročilo National Student Fee and Support Systems in European Higher Education 2014/15 (.pdf) (Nacionalni sistemi študentskih prispevkov in pomoči 2014/15).

V poročilu najdete podroben pregled nacionalnih sistemov študentskih prispevkov in sistemov pomoči študentom v evropskih državah. V začetnem delu poročila so strnjene ključne ugotovitve, ki bralcu omogočajo širše razumevanje problematike v drugem delu pa so s pomočjo nacionalnih opisov predstavljene značilnosti vsakega posameznega nacionalnega sistema izobraževanja.

Iz poročila National Student Fee and Support Systems in European Higher Education 2014/15 (.pdf), ki ga je objavilo omrežje Eurydice, izhaja, da se šolnine, štipendije in posojila v evropskih državah še vedno močno razlikujejo. Poročilo, ki zajema 33 evropskih držav, kaže, da sistemi šolnin kljub nekaj opaznim izjemam po vsej celini ostajajo razmeroma stabilni. Nemčija je edina država, ki je šolnine pred kratkim ukinila, čeprav jih je uvedla šele leta 2007.

Opozarjamoda so v študiji Slovenijo na strani 5, kjer je izrisana slika o najpogostejši višini plačane šolnine v programih prve stopnje je umestili v kategorijo, ki označuje, da je v Sloveniji najpogosteje plačana šolnina med 1000 in 5000€. Podatek o šolnini med 1000 in 5000€ velja najpogosteje razpisano šolnino po cenikih univerz za redne študente.V Sloveniji sicer redni študenti programov prve in druge stopnje ne plačujejo šolnin, teh pa je 85 %.  Tudi podatki, ki so navedeni na strani 34 pri nacionalnem opisu Slovenije in se nanašajo na šolnine, veljajo za izredni študij.

Ob izidu poročila je Evropska komisija objavila sporočilo za javnost, v katerem med drugim navaja delež rednih študentov, ki plačujejo šolnino na programih prve stopnje.

14-11-18-student fees

Vabljeni k branju.

 

Več>> Poročilo v celoti: National Student Fee and Support Systems in European Higher Education 2014/15 (.pdf),

Sporočilo Evropske komisije za javnost ob izidu študije (en)

 

 

(Skupno 124 obiskov, 1 današnjih obiskov)