Na pobudo Sveta Evrope že od leta 2001 vsako leto 26. septembra praznujemo evropski dan jezikov. Namenjen je ozaveščanju o bogati kulturni in jezikovni različnosti v Evropi ter pomenu učenja jezikov za utrjevanje evropskih načel strpnosti.

Svet Evrope 800 milijonov Evropejcev, ki živijo v 47 državah članicah Sveta Evrope, spodbuja k večjezičnosti v prepričanju, da je jezikovna raznolikost pomembno orodje za doseganje boljšega medkulturnega razumevanja in je hkrati ključna sestavina bogate kulturne dediščine naše celine.

Namen evropskega dneva jezikov je prebuditi v ljudeh zavest o pomembnosti jezikovnega izobraževanja in vsakega jezika, pa tudi okrepiti spoštovanje do vseh jezikov, ki jih govorijo različni narodi po Evropi, in izboljševati jezikovno zavest. Cilj pobude je tudi spodbujanje učenja jezikov in vseživljenjskega učenja. To je koristno tudi za zdravje, saj so medicinske študije pokazale, da lahko učenje drugega jezika za nekaj let upočasni pojav demence.

V članicah Sveta Evrope je 225 avtohtonih jezikov, kar je približno 3 % vseh jezikov na svetu.
Slovenski jezik govori približno 2.500.000 govorcev po svetu. Večina živi v Sloveniji, slovenščino pa lahko najpogosteje slišimo še v Italiji in Avstriji, na Hrvaškem in Madžarskem, v Nemčiji, pa tudi v ZDA, Kanadi, Argentini, Avstraliji in Južnoafriški republiki. Slovenščina je eden od redkih jezikov z dvojino.

Vir in več informacij: Predsedovanje Svetu EU, 26. 9. 2021

(Skupno 36 obiskov, 1 današnjih obiskov)