Od 27. do 29. septembra 2023 bo v hramu slovenske kulture v ljubljanskem Cankarjevem domu potekal že 22. Festival za tretje življenjsko obdobje, največja tovrstna prireditev za starejše v Evropi, ki je od samega začetka posvečen aktivnemu staranju, izboljšanju kakovosti življenja starejših in uresničevanju solidarnosti med generacijami – ravno zato ves program poteka pod geslom Vsi smo ena generacija. Vzporedno s festivalom poteka tudi 15. Mednarodni sejem zbirateljstva Collecta.

V treh dneh se bo zvrstilo več kot 110 pevskih, plesnih in glasbenih nastopov, več kot 40 brezplačnih izobraževalnih dogodkov in delavnic, potekale pa bodo številne predstavitve izdelkov in storitev za aktivno staranje na številnih razstavnih prostorih ter 7 strokovnih razprav. V okviru festivala se nadaljuje akcija Računalniki za starejše v sodelovanju z Društvom Duh časa, v okviru katere bodo organizatorji in društvo starejšim, ki težje dostopajo do opreme, podarili obnovljene računalniške komplete z odprtokodno programsko opremo.

Na Festivalu za tretje življensko obdobje bo s svojimi vsebinami prisotno tudi Ministrstvo za digitalno preobrazbo. Na ministrstvu se zavedajo, da digitalne storitve ne morejo nadomestiti pristnega stika, vendar pa si prizadevajo, da tudi starejšim omogočijo uporabniško prijazen dostop do storitev in elektronskega poslovanja z državo.

Vir in več informacij: F3ŽO, 13. 9. 2023, in MDP, 25. 9. 2023

(Skupno 19 obiskov, 1 današnjih obiskov)