Dan odprte znanosti se ponovno vrača v okviru Meseca znanosti in bo v letu 2023 sledil in nadgradil razprave o nedavno sprejetih strateških in zakonodajnih dokumentih s področja odprte znanosti, med katerimi lahko izpostavimo Uredbo o izvajanju znanstvenoraziskovalnega dela v skladu z načeli odprte znanosti ter Akcijski načrt za odprto znanost v okviru Resolucije o znanstvenoraziskovalni in inovacijski strategiji Slovenije 2030 (ReZrIS30). Z nadaljevanjem aktivnosti v okviru Dneva odprte znanosti in sprejetjem navedenih dokumentov slovenski raziskovalni prostor čedalje bolj sovpada s pričakovano podobo skupnega Evropskega raziskovalnega prostora (angleško European Research Area – ERA).

Letošnji tripartitni dogodek Evropskega oblaka odprte znanosti (angleško European Open Science Cloud – EOSC) bo osvetlil prihodnost EOSC-a, spremembe vrednotenja znanosti ter avtorske pravice v luči odprte znanosti. Posebna pozornost bo namenjena tudi rešitvam na področju nacionalne infrastrukture za odprto znanost. Konferenca bo potekala 14. in 15. novembra 2023.

Okvirni program dogodka je na voljo na spletni strani Slovenske skupnosti odprte znanosti in bo v kratkem posodobljen z vsemi podrobnostmi.

Na dogodek, organiziran v sklopu Arnesove letne konference Mreža znanja 2023, se je potrebno prijaviti preko spletnega obrazca.

Vir in več informacij: Direktorat za znanost in inovacije, MVZI, 18. 10. 2023

 

(Skupno 56 obiskov, 1 današnjih obiskov)