Oktober je Evropski mesec kibervarnosti. V Sloveniji bodo letos v središču starejši uporabniki in njihove digitalne veščine. Na Ministrstvu za digitalno preobrazbo so v sodelovanju z Nacionalnim odzivnim centrom za kibernetsko varnost SI-CERT na skupni tiskovni konferenci predstavili izzive, s katerimi se soočajo starejši uporabniki interneta in tudi pomoč, ki jim je na voljo.

Na Ministrstvu za digitalno preobrazbo s konkretnimi rešitvami krepijo digitalne veščine starejših, tudi prek projekta Mobilni heroji.

Po besedah vodje odzivnega centra SI-CERT Gorazda Božiča v zadnjih dveh letih zaznavajo več kot 30-odstoten porast phishing prevar oz. ribarjenja za podatki, kjer je najučinkovitejša zaščita ravno ozaveščenost in informiranost uporabnikov.

Na portalu Varni na internetu so na voljo gradiva za izvedbo štirih tematskih delavnic: kako prepoznati spletno goljufijo, kako preveriti spletno trgovino, varna raba pametnih telefonov in zaščita elektronske pošte.  Na oprtalu tudi zelo ažurno opozarjajo na spletne prevare.

Za vsako tematsko učno uro so izvajalcem na razpolago video predavanje, prosojnice s podrobnimi usmeritvami in priročnik ABC varnosti na spletu, ki pojasnjuje temeljne pristope in način komunikacije spletnih goljufov.

Vir in več informacij: MDP, 29. 9. 2023, in Arnes, 3. 10. 2023

(Skupno 18 obiskov, 1 današnjih obiskov)