Svet se spopada s porastom nasilnih konfliktov, obenem pa se zaskrbljujoče razrašča diskriminacija, rasizem, ksenofobija in sovražni govor. Globoka zavezanost miru še nikoli ni bila tako pomembna. Učenje, ki temelji na človekovih pravicah, dialogu, solidarnosti in pravičnosti, je bistveno za ustvarjanje mirnejših in pravičnejših družb.

Mednarodni dan izobraževanja, ki ga beležimo 24. januarja, UNESCO tokrat posveča boju proti sovražnemu govoru. Pri tem izpostavlja vlogo izobraževanja in učiteljev, saj ti lahko pomembno prispevajo k ozaveščanju in vzgajanju k strpnejši komunikaciji.

UNESCO: Priporočilo o izobraževanju za mir, človekove pravice in trajnostni razvoj (povezava v angleškem jeziku).

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje se aktivno vključuje v preprečevanje medvrstniškega nasilja in ustvarjanje varnega ter spodbudnega učnega okolja v slovenskih vzgojno-izobraževalnih zavodih. S svojimi projekti sodeluje pri spodbujanju strpnejše komunikacije v izobraževalnem okolju in skupaj z drugimi institucijami nudi podporo in svetovanje zavodom v primeru nasilja.

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje sodeluje s številnimi institucijami, vključno z Zavodom Republike Slovenije za šolstvo, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Pedagoškim inštitutom ter nevladnimi organizacijami. Med te dejavnosti sodijo organizacija posebnega dneva kulture nenasilja in strpnosti, vzpostavitev spletne podstrani za prepoznavanje in preprečevanje nasilja v šolah ter posodobitev protokolov za ravnanje ob zaznavi in obravnavi medvrstniškega, družinskega in spolnega nasilja v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

Viri in več informacij: ACS, 23. 1. 2024, MVI, 23. 1. 2024 in SIO, 25. 1. 2024Predstavništvo Slovenije, 23. 1. 2024

(Skupno 37 obiskov, 1 današnjih obiskov)