Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh in minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič sta se v prostorih Ministrstva za digitalno preobrazbo sestala s potencialnimi deležniki bodočega slovenskega centra za umetno inteligenco, z namenom povezovanja na področju umetne inteligence v Sloveniji.

Tema sestanka je bila vzpostavitev slovenskega centra za umetno inteligenco in pa urejanje statusa Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco (angleško International Research Centre for Artificial Intelligence – IRCAI). Ministra sta v ta namen gostila rektorje slovenskih univerz, direktorja Instituta Jožef Stefan ter predstavnike Kemijskega inštituta in Tehnološkega foruma, direktorico IKT horizontalne mreže, vodjo Sekcije za podatkovno znanost in umetno inteligenco pri Združenju za informatiko in telekomunikacije na Gospodarski zbornici Slovenije ter predstavnika Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco.

Ker je šlo za prvi tovrstni sestanek v tako obširni zasedbi strokovnjakov, je bilo idej in predlogov veliko. Glavni zaključki sestanka so bili, da je nujno potrebno sodelovanje s predstavniki gospodarstva, pri samem oblikovanju centra pa, da bo treba pozornost nameniti infrastrukturi, regulaciji umetne inteligence in oblikovanju projektne pisarne za učinkovito koordinacijo med vsemi deležniki.

Naslednji tovrstni sestanek bo na sporedu ponovno jeseni.

Vir in več informacij: MDP, 12. 7. 2023

(Skupno 42 obiskov, 1 današnjih obiskov)